STA, MM

 |  Svet

Nemško izvažanje skrajnih islamistov

Nemčija priznala, da je v preteklosti podpirala odhode islamistov v tujino

Nemški varnostni organi so po navedbah bavarskega tožilstva (LKA) več let dovoljevali in celo podpirali odhod skrajnih islamistov v tujino. Temeljno vodilo, ki so ga pri tem zasledovali nemški organi, je bilo "zaščita našega prebivalstva", je razkril vodja oddelka LKA za policijsko državno zaščito in boj proti terorizmu Ludwig Schierghofer. To prakso so medtem pristojni že spremenili. Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je danes v odzivu dejal, da so se "razmere v zadnjih mesecih spremenile, predvsem z razvojem dogodkov v Iraku, zaradi česar je potrebno nujno omejiti potovanja skrajnih salafistov med Evropo ter Sirijo in Irakom". VEČ>>

Minister se je tudi zavzel za izboljšanje pretoka informacij med državami schengenskega območja, tako da bodo lahko varnostni organi v vsaki državi takoj ugotovili, da imajo pred seboj skrajnega salafista. Zavzel se je tudi, da bi t.i. domnevnim "džihad turistom" odvzeli ne samo potni list, pač pa tudi osebne izkaznice. Namesto tega naj bi dobili nadomestni dokument, ki bi veljal samo v Nemčiji. Kot tretjo možnost je Maiziere omenil odvzem nemškega državljanstva v primeru dvojnega državljanstva. "Preprečiti moramo, da bodo ti skrajni borci svoj džihad prenesli v nemška mesta," je še dejal nemški notranji minister.

Novica, da so nemške oblasti dlje časa spodbujale odhod islamistov v tujino, je že sprožila ogorčenje med nemško opozicijo. "Praksa, da se džihadiste opogumlja za odhod v tujino, je enaka izvažanju teroristov," je dejala predstavnica Zelenih Irene Mihalic. Po podatkih nemških oblasti je iz Nemčije v zadnjem času odpotovalo najmanj 450 džihadistov. Trenutno v Nemčiji po prepovedi skrajne skupine Islamska država poteka preiskava proti 280 osumljencem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.