Denis Vičič

 |  Politika

Zapornik-poslanec kmalu le še zapornik

© Borut Krajnc

Mandatno-volilna komisija (MVK) državnega zbora je o mandatu poslanca-zapornika Ivana Janeza Janše izglasovala dva sklepa, o katerih bodo na seji državnega zbora glasovali vsi poslanci. Najprej bodo odločili o sklepu, naj Janša mandat obdrži. Če ne bo sprejet, bo obveljal sklep, naj mu mandat preneha. Pričakovati je, da bo Janša le še zapornik. Več>>

Poslanci MVK so sklepa sprejeli na podlagi mnenja strokovne skupine pravnikov, ki je presojala, ali je Janša še lahko poslanec ali ne. Pravniki menijo, da bi bilo skladno z ustavo Janši mandat odvzeti že po zakonu, možno pa bi bilo tudi, da se mu mandat samo zamrzne, dokler ne odsluži dveletne zaporne kazni - čeprav zakon o poslancih določa, "da poslancu mandat preneha, če je bil s pravnomočno sodbo obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šest mesecev", je v njem tudi določba, da zaporniku "mandat ne preneha, če državni zbor sklene, da lahko opravlja poslansko funkcijo".

Tekom seje MVK, ki je skupno trajala skoraj devet ur, so poslanci SDS opozarjali, da bi bil odvzem mandata Janši kršitev njegovih ustavnih pravic in pravic tistih 6000 oseb, ki so ga volili. Žugali so z odločitvijo ustavnega sodišča, ki da bi za morebiten odvzem mandata Janši kaznovalo državni zbor. Matjaž Hanžek iz Združene levice je Jožeta Tanka, Evo Irgl, Anžeta Logarja, Vinka Gorenaka in Branka Grimsa spomnil, da so v SDS vrsto let posegali v pravice 26000 izbrisanih, čeprav sta bili izdani dve odločbi ustavnega sodišča, naj se njihov status uredi.

Poslanka SMC Jasna Murgel, sicer okrožna sodnica v Mariboru, je nato odločno nastopila proti sprenevedanju poslancev SDS: "Pogovarjamo se o tem, da je bilo zagrešeno kaznivo dejanje. Kaznivo dejanje, ki ga je zagrešil poslanec. Govori se o vseh drugih pravicah, imamo jih, a vzrok za to, da danes odločamo o odvzemu mandata, je kaznivo dejanje, ki ga je zagrešil poslanec. Državni zbor se bo moral izreči, ali v RS veljajo enaka pravila za vse, ali velja 14. člen ustave, enakost pred zakonom. Če to velja, potem ne more biti dvoma v razlago zakona o poslancih. Če pojem pasivne volilne pravice raztegnemo do te mere, da bo zaradi tega izničen pomen druge temeljne človekove pravice – pravice do enakosti pred zakonom –, se to lahko tolmači samo tako, da je poslanec še bolj enak pred drugimi državljani. In poslanec je sam sprejemal zakon o poslancih, ki je tako luknjast, da mu omogoča, da je poslanec, čeprav je obsojen in bi moral biti v zaporu in ne parlamentu."

O Janši bodo vsi poslanci glasovali na izredni seji državnega zbora, za katero se še ne ve, kdaj bo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.