TK, STA

, 08:00  |  Svet

Vrh EU dosegel dogovor o energetskih in podnebnih ciljih

Voditelji držav članic EU so v Bruslju kot pričakovano dosegli dogovor o energetskih in podnebnih ciljih do leta 2030, ki bo stališče unije za svetovni podnebni vrh prihodnje leto v Parizu. Dogovor je dosežen na podlagi načel pravičnosti, solidarnosti in stroškovne učinkovitosti. Predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy je poudarill, da bo dogovor unijo usmeril k bolj zeleni, varni in dostopni energiji. Več>>

Voditelji držav članic EU so v Bruslju kot pričakovano dosegli dogovor o energetskih in podnebnih ciljih do leta 2030, ki bo stališče unije za svetovni podnebni vrh prihodnje leto v Parizu. Dogovor je dosežen na podlagi načel pravičnosti, solidarnosti in stroškovne učinkovitosti. Predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy je poudarill, da bo dogovor unijo usmeril k bolj zeleni, varni in dostopni energiji. Več>>

Sicer je bilo izhodišče za pogajanja predlog Evropske komisije, ki opredeljuje tri ključne cilje: zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov za 40 odstotkov glede na leto 1990, 27-odstotni delež obnovljivih virov energije in povečanje energetske učinkovitosti za 30 odstotkov. 

Članice so načeloma podpirale ambiciozne cilje, a so bile zaradi različnih interesov razdeljene, predvsem pri delitvi bremen. Slovenija je na primer želela, da se pri opredelitvi nacionalnega cilja za izpuste upošteva njene specifike, predvsem visok delež izpustov iz prometa, ki je posledica tranzita, na katerega sama ne more vplivati. Ali je Slovenija uspela doseči posebno obravnavo na tem področju, za sedaj ni znano. 

Članice so tako pristale na zavezujoč cilj glede zmanjšanja toplogrednih plinov, kljub temu, da so bila pogajanja o tem najtežavnejša, saj je treba opredeliti tudi zavezujoče nacionalne cilje za zmanjšanje izpustov iz sektorjev, ki niso vključeni v sistem trgovanja z izpusti. Približno polovica prizadevanj za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov poteka v okviru sistema trgovanja z izpusti (ETS), druga polovica v sektorjih, ki niso vključeni v ETS: gospodinjstvih, kmetijstvu in prometu. 

Članice so uspele doseči dogovor tudi glede ostalih dveh ciljev. Cilj glede deleža obnovljivih virov energije je na ravni EU zavezujoč, glede povečanja energetske učinkovitosti pa ne. Slednji je bil sicer na zahtevo Velike Britanije znižan s 30 na 27 odstotkov. Dosegle so tudi dogovor o krepitvi povezanosti elektroenergetskih omrežij. Članice naj bi do leta 2030 dosegle 15-odstotno povezanost.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.