Tamara Kajtazović, STA

, 11:00  |  Svet

V Berlinu o vključevanju Balkana v EU

V Berlinu je potekala konferenca o Jugovzhodni Evropi in Zahodnem Balkanu, ki sta jo gostila zunanja ministra Nemčije in Velike Britanije, Frank-Walter Steinmeier in Philip Hammond. Eden od zaključkov konference je bil, da mora EU državljanom Zahodnega Balkana ponuditi jasno vizijo evropske prihodnosti.

Konference so se udeležili zunanji ministri držav Jugovzhodne Evrope, nemški in evropski poslanci, diplomati in strokovnjaki. Slovenska predstavnika na konferenci sta bila nacionalni koordinator za Zahodni Balkan Peter Grk in vodja sektorja za širitev in jugovzhodno Evropo Alenka Košir z zunanjega ministrstva. Prisotni so bili tudi predstavniki Evropske komisije, držav članic EU ter ZDA.

Udeleženci so zaključili, da vključevanje držav Zahodnega Balkana v EU ne pomeni dodatnih težav, temveč je del naravnega razvoja, kar bi morali ozavestiti v naslednjih petih letih. Na konferenci so se sicer osredotočili na proces širitve EU, reforme in sodelovanje v regiji, poudarek je bil tudi na pomenu gospodarskega sodelovanja in infrastrukturnega povezovanja kot pomembnih predpogojev za več investicij in gospodarsko rast na Balkanu.

V ospredju razprav je bil položaj v Bosni in Hercegovini. Velika Britanija in Nemčija sta zagotovili, da bosta spodbudili napore BiH na njeni poti v EU in ji v zameno za strukturne oz. institucionalne reforme obljubili evropska sredstva. Na slovenskem zunanjem ministrstvu so v sporočilu za javnost dejali, da Slovenija podpira prizadevanja za večjo funkcionalnost BiH kot države in njeno pot proti EU. Pravijo, da se mora EU tudi na najvišji politični ravni angažirati v smeri zagotavljanja napredka BiH. Preveliki zaostanki posameznih držav na poti EU nikakor niso in ne smejo biti v nikogaršnjem interesu. »S slovenske strani tako pričakujemo, da bodo decembrski širitveni zaključki prinesli napoved možnega koraka naprej za BiH. V tem smislu pričakujemo in podpiramo tudi resno razpravo znotraj EU o načinu in vsebini angažmaja v BiH oz. z BiH,« dodajajo.

Kot smo poročali, je že avgusta v Berlinu potekala konferenca, na kateri so voditelji in ministri sedmih držav z območja nekdanje Jugoslavije potrdili, da imajo vse države na tem območju, ki še niso članice EU, evropsko perspektivo. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.