Tamara Kajtazović, STA

, 07:30  |  Politika

Cerar izbral kandidata za gospodarskega ministra

© Borut Krajnc

Premier Miro Cerar bo v Državni zbor vložil predlog kandidature za dva ministrska položaja. Gojka Koprivca bo predlagal za gospodarskega ministra, Alenko Smerkolj pa za ministrico brez listnice, pristojno za razvoj in kohezijsko politiko. Cerar pravi, da sta oba kandidata strokovnjaka na svojih področjih in imata mednarodne izkušnje.

Koprivec ima 40 let izkušenj z bančništvom, zavarovalništvom in naftno industrijo. Po izobrazbi je ekonomist, magister ekonomskih znanosti. Med drugim je služboval v družbi OMV, Zavarovalnici Adriatic, NLB in v SKB banki. Cerar je za oba kandidata dejal, da bosta kompetentnost in verodostojnost zagotovo dokazala na zaslišanjih pred pristojnimi odbori DZ in pred poslanci, ko bodo ti odločali o njunih kandidaturah. "Za zdaj nimam prav nobenih razlogov, da bi podvomil o njuni kompetentnosti in verodostojnosti," je poudaril.

Cerar je s svojo odločitvijo seznanil tudi koalicijski partnerici DeSUS in SD. Računa na njuno podporo, saj so mu že zagotovili, da mu pri izbiri zaupajo, je dejal. Prvaka DeSUS in SD Karl Erjavec in Dejan Židan Cerarjeve odločitve sicer še nista komentirala, saj kandidata ne poznata. Erjavcu je kot zunanjemu ministru pomembno, da se bo njegov gospodarski kolega še bolj zavzel za izvozno usmerjenost gospodarstva, Židan pa pričakuje, da je kompetenten in učinkovit. Zavzema se tudi za to, da bo to ministrstvo končno začelo delovati v bolj stabilnih razmerah.

Koprivec je neznan tudi večini opozicijskih strank. V teh so tako napovedali, da ga bodo ocenili po zaslišanju v DZ.

Kot smo že pisali, so se sicer v javnosti pojavljali namigi o tem, da bi gospodarski minister lahko postal Metod Dragonja, član izvršnega odbora zdaj opozicijske stranke ZaAB, kot možen kandidat se je omenjal tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Janko Burgar.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.