Tamara Kajtazović, STA

 |  Svet

Evropski parlament zavrnil nezaupnico Evropski komisiji

Evropski parlament je na plenarnem zasedanju zavrnil predlog nezaupnice Evropski komisiji Jean-Clauda Junckerja, ki so jo proti komisiji vložili evroskeptiki. 

Kot smo že poročali v Mladini, je nezaupnico proti Evropski komisiji vložila skrajno desna in evroskeptična Evropa svobode in neposredne demokracije (EFDD) zaradi davčne afere LuxLeaks, v središču katere se je znašel predsednik komisije Jean-Claude Juncker.

Luksemburžan je očitke, tudi v zagovoru pred evropskimi poslanci kmalu po izbruhu afere, zavrgel z utemeljitvami, da je ureditev, ki omogoča sporne davčne ugodnosti, zakonita in velja v 22 članicah unije, ter obljubil odločen boj proti izogibanju davkom.

Da bo nezaupnica zavrnjena, je bilo pričakovano. Že na ponedeljkovi razpravi v Evropskem parlamentu mu je večina političnih skupin kljub določenim pomislekom napovedala podporo. Da bi predlog nezaupnice uspel, bi potreboval dvojno večino: dve tretjini oddanih glasov in absolutno večino, kar je 376 od 751 poslancev. Predlog nezaupnice komisiji je bil vložen že večkrat, vendar ga parlament še nikoli ni izglasoval.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.