TK, STA

, 07:41  |  Ekonomija

190 milijonov za dokapitalizacijo Banke Celje

Vlada je potrdila izvedbo ukrepov za krepitev stabilnosti Banke Celje. Gre za dokapitalizacijo, prenos dela slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) in izdajo državnega poroštva DUTB. Dokapitalizacija se bo izvedla z vplačilom navadnih delnic banke v znesku 190 milijonov evrov. Vplačilo delnic se izvede z denarnim vložkom v višini malenkost več kot 95 milijonov evrov in v obliki državnih obveznic v višini malenkost manj kot 95 milijonov evrov.

Uprava banke je vlogo za odobritev državne pomoči oddala konec aprila, potem ko od obstoječih lastnikov oz. zasebnih vlagateljev ni uspela zbrati najmanj 160 milijonov evrov dodatnega kapitala, kolikor je od nje zahtevala Banka Slovenije. Vlada je tako ocenila, da je primerna za ukrepanje po zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank. Obseg zahtevane dokapitalizacije se je sicer povečal za 30 milijonov evrov.

Ukrepi za celjsko banko so bili sprejeti na podlagi poslovne strategije za njeno združitev z Abanko, ki je tudi pogoj za soglasje Evropske komisije. Slovenija se je v okviru postopka že izvedene državne pomoči za zdaj 100-odstotno državno Abanko namreč zavezala, da bo po morebitni pridobitvi večinskega deleža v Banki Celje nadaljevala združevanje Abanke in Banke Celje. Do združitve mora priti najpozneje 1. januarja 2016. V Bruselj je država že poslala tudi načrt prestrukturiranja združene banke. Vlada je pred dvema tednoma potrdila predlog sklepa DZ o soglasju k prodaji državne naložbe v združeni Abanki in Banki Celje. Sklep o izstopu države iz lastništva bodoče združene banke je prav tako pogoj za soglasje Bruslja k izvedbi omenjenih ukrepov, potrditi pa ga morajo še poslanci.

Vlada je soglašala tudi s seznamom slabih terjatev, ki jih bo banka prenesla na DUTB. Ob tem je za s tem povezane obveznosti DUTB izdala državno poroštvo v višini do največ 127 milijonov evrov. Vlada je te sklepe sprejela z odložnim pogojem, kar pomeni, da začnejo učinkovati na dan prejema soglasja Evropske komisije o skladnosti ukrepov s pravili EU o državnih pomočeh, kar naj bi se zgodilo v prihodnjih dneh.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.