TK, STA

 |  Svet

V Franciji porast nestrpnih dejanj do muslimanov

Od napadov na satirični časnik Charlie Hebdo prejšnji teden in strelskem incidentu, v katerem je skrajnež ubil policistko in štiri talce v judovski trgovini, se v Franciji krepi protiislamsko razpoloženje. Od takrat je bilo v Franciji zabeleženih več kot 50 napadov oziroma incidentov, uperjenih proti muslimanom.

Med incidenti je bilo 21 poročil o streljanju na islamska poslopja in metanju različnih vrst granat. Poleg tega je prišlo do 33 groženj, so sporočili predstavniki Francoskega sveta za muslimansko vero (CFCM). Zgodilo se je več napadov na mošeje, med drugim je v nedeljo v mestu Poitiers v mošeji, ki je še v gradnji, izbruhnil požar, ki naj bi bil podtaknjen. V četrtek so požigalci v vzhodnem mestu Aix-les-Bain močno poškodovali mošejo, žrtev požiga pa je bila tudi mošeja v mestu Albi. Nekatera druga poslopja muslimanske skupnosti so v zadnjih dneh preplavili protiislamski napisi in preluknjali streli.

Glavni urednik Mladine je v uvodniku zadnje številke pisal, da se »stvari v Evropi gibljejo v nevarno smer. Niti ne prvič. In tudi tokrat se odločevalcem zdi, da iz teh pojavov ne gre delati slona. Vse je posamično, nepovezano, naključno. Morda marsikaj je – a to ne spreminja ničesar. Napad na tednik Charlie Hebdo le dan po tem, ko so se razsvetljeni Nemci na ulicah uprli ksenofobiji in nacionalizmu, je gibanju Pegida dal nov zagon – in za velik del Evropejcev je svet po tem napadu spet črno-bel in razmerja še bolj jasna. Jezni bodo še bolj jezni, krivi še bolj krivi. In spet bomo razpravljali o posamičnih dogodkih, ne pa o razlogih. Se še spomnimo začetka gospodarske krize? Danes so primerjave z zlomom leta 1929 zamrle, prevečkrat so bile ponovljene. A kaj je bilo temeljno sporočilo? Zlom leta 1929 ni trajal eno leto, kriza se je v resnici končala šele z drugo svetovno vojno. Stiska, ki je sledila zlomu, je trajala in trajala, rodila sovraštva, antagonizme, nacionalizme, populizem, črno-beli svet, jezo in na koncu vojno. A kot da se Evropa ne uspe nič naučiti. Že takrat niso razumeli, kaj povzroča neenakost.«

Čez vikend se je sicer na shodu v znak solidarnosti z žrtvami terorističnega napada na tednik Charlie Hebdo na ulicah Pariza zbralo od 1,3 do 1,5 milijona ljudi, medtem ko se je v ostalih francoskih mestih dodatno zbralo prek milijon ljudi. Shoda v Parizu sta se udeležila tudi slovenski premier Miro Cerar in zunanji minister Karl Erjavec. Shode solidarnosti so pripravili tudi drugod po svetu - v Berlinu se je zbralo okoli 18.000 ljudi, v Bruslju 20.000, na Dunaju pa okoli 12.000 ljudi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.