Mramor predal Cerarju predlog strategije o upravljanju premoženja

© Borut Peterlin

Finančni minister Dušan Mramor je premierju Miru Cerarju predal predlog strategije o upravljanju državnega premoženja. Mramor sprejem strategije o upravljanju državnega premoženja pričakuje v prvem letošnjem četrtletju. Ob tem velja poudariti, da je peticijo proti razprodaji državnega premoženja, ki jo je pripravil dr. Jože Mencinger, podpisalo že več kot 12.500 ljudi.

V predlogu strategije so določeni kriteriji za razvrstitev podjetij in način upravljanja z državnim premoženjem, zahtevan donos tega premoženja, načini in metode prodaje, pa tudi to, kako transparentna mora biti prodaja, je povedal Mramor. Cerar bo najprej opravil krog pogajanj v okviru koalicije in ministrskega zbora, potem pa bo šla strategija tudi v javno obravnavo. V usklajevanjih bodo najprej govorili o kriterijih za razvrstitev podjetij, nato pa jih bodo razvrščali po pomembnosti.

Prodaja ostalih podjetij, ki niso na seznamu za privatizacijo, se bo po besedah finančnega ministra lahko začela, ko bosta sprejeti strategija in z njo tudi klasifikacija naložb. Potem se bodo lahko začeli postopki znotraj Slovenskega državnega holdinga, ki bodo omogočili, da se za podjetja iztržijo kar najvišje cene, je še pojasnil.

Mramor se je odzval tudi na izjavo predsednika DeSUSa in zunanjega ministra Karla Erjavca, da bi zaradi vprašanja privatizacije lahko padla vlada: »Mislim, da je ne le v koaliciji, ampak tudi splošno mnenje v DZ, da je treba podjetja iz prvega paketa za privatizacijo ponuditi po ustreznih cenah,« je dejal Mramor.

Vse torej kaže, da vlada še naprej ignorira zahteve državljanov - podobno kot pred tednom dni, ko so predstavniki skupnosti Državljani proti razprodaji v sredo državnemu zboru in vladi predali svoje zahteve in peticijo proti razprodaji, a jih predsednik vlade Miro Cerar ni sprejel.

Na podlagi zbranih podpisov peticije proti razprodaji državnega premoženja so v Združeni levici (ZL) predlagali, naj razloge proti razprodaji, ki jih je v peticiji zapisal ekonomist Jože Mencinger, upošteva tudi državni zbor. A v Odboru za finance in monetarno politiko DZ ni bil sprejet noben predlagan sklep ZL, kot smo že poročali v Mladini. Privatizacija Telekoma in drugih državnih podjetij gre tako naprej.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.