Evroskupina z Varufakisom o Grčiji

Kriznega sestanka evroskupine o Grčiji se prvič udeležuje tudi novi grški finančni minister Janis Varufakis. Ministri so ob prihodu na srečanje izpostavljali, da bodo pozorno prisluhnili njegovim predlogom za kompromis Grčije in mednarodnih posojilodajalcev, a da dogovora zagotovo še ne bo. Medtem se je v središču Aten zbralo okoli 15.000 ljudi, ki so podprli novo grško vlado pri prizadevanjih ublažitve varčevalnega programa za Grčijo.

Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem je izpostavil, da je izhodišče za pogovore obstoječi program in izrazil upanje, da bo Grčija ostala na poti reform. Grških predlogov ni želel komentirati, češ da morajo najprej slišati, kaj bo povedal Varufakis. Podobno so dejali ostali finančni ministri držav v območju evra - da še ne poznajo konkretnih načrtov nove grške vlade ter da bodo pozorno prisluhnili grškemu kolegu.

Varufakis naj bi kolegom iz območja evra predstavil predloge za kompromis o nadaljnji finančni pomoči državi v zameno za takšen reformni načrt, ki bi za Grke pomenil prelom z dosedanjo, po njihovem prepričanju strupeno fiskalno disciplino in avtoritarno trojko. Predlagal naj bi »premostitveni program«, s katerim bi državi zagotovili potrebno financiranje do septembra. Do takrat naj bi se Grčija z evropskimi partnerji dogovorila o novem celovitem programu.

Eden redkih, ki je pred srečanjem komentiral konkretne predloge, je bil irski finančni minister Michael Noonan, ki je ocenil, da ideja o premostitvenem programu na podlagi izdaje zakladnih menic ne more delovati, ter poudaril, da je edini način podaljšanje obstoječega programa.

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je ob prihodu na srečanje pričakovano vztrajal, da Grčija mora spoštovati zaveze v okviru obstoječega programa pomoči. Svoje neomajno stališče je ironično ponazoril z besedami, da se lahko Grčija pogovarja s tremi institucijami, če je izraz trojka problematičen.

Medtem pa iz grških mest poročajo o demonstracijah v podporo vladi – v Atenah naj bi se zbralo okrog 15.000 ljudi, v Solunu, drugem največjem grškem mestu, 5000 ljudi, v Patrasu pa 3000. Miren shod na trgu Sintagma pred grškim parlamentom so organizirale skupine na družbenih omrežjih. Številni demonstranti so s transparenti in vzkliki sporočali, da imajo dovolj zategovanja pasu, medtem ko so drugi nosili grške zastave.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.