KPK bo nadaljeval nadzor nad premoženjem Janše

© Borut Krajnc

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec je sporočil, da je senat komisije sklenil nadaljevati nadzor nad premoženjem predsednika SDS Janeza Janše. Kot smo že pisali, je vrhovno sodišče prejšnji teden delno odpravilo poročilo o nadzoru nad premoženjskim stanjem, in sicer v delu, ki se nanaša na Janšo.

Komisija je v poročilu pred dvema letoma pri Janši ugotovila večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, lastništva nepremičnin, lastništva premičnin ter prevzemanja jamstev in poroštev. Hkrati so ugotovili tudi, da se je Janši premoženje glede na uradno ugotovljene vire dohodkov in premoženja v nadzorovanem obdobju nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo za najmanj 210.000 evrov.

KPK je poročilo objavila, ne da bi ga prej poslala Janši. »Tedanji predsednik komisije Goran Klemenčič, zdaj pravosodni minister, se je pri tem skliceval na določbo Zakona o integriteti in prepričevanju korupcije, ki določa, da če komisija na podlagi mnenja pristojnega organa oceni, da obstaja verjetnost, da bi to ogrozilo interese predkazenskega, kazenskega ali drugega nadzornega ali sodnega postopka, osnutka ugotovitev obravnavani osebi ne pošlje,« pojasnjuje Jure Trampuš v Mladini.

Janša je nato sprožil upravni spor, po dvakratni zavrnitvi na prvostopenjskem sodišču pa je vrhovno sodišče razsodilo, da je KPK z izdajo poročila posegla v Janševe ustavne pravice, saj mu osnutka prej ni poslala v izjasnitev. S tem je bila Janši kršena ustavna pravica do enakega varstva pravic. Vrhovno sodišče sicer ni posebej ugotavljalo, ali je ta kršitev vplivala tudi na pravilnost ugotovljenega dejanskega stanja v poročilu in se do tega ni opredeljevalo.

Nekdanji člani senata KPK, ki je izdal poročilo, so sedanji senat komisije opozorili, da lahko postopke ponovi. V Mladini smo objavili njihovo izjavo. »Vrhovno sodišče ni v ničemer, ne neposredno, ne posredno, odločalo o vsebini poročila, o očitanih kršitvah ZIntPK, o nepojasnjenih gotovinskih zneskih in sumljivih denarnih transakcijah. Vsako razhajanje je zavezanec dolžan celovito in razumljivo pojasniti, česar konkretni zavezanec ni storil. Ne pred KPK, ne pozneje pred javnostjo. Navsezadnje je na spletu še vedno dostopen tudi zvočni posnetek razgovora zavezanca pred senatom komisije, v tem delu pa so pravnomočno zaključeni tudi prekrškovni postopki in začet kazenski postopek. Glede na to, da je Vrhovno sodišče poročilo KPK potem, ko je bilo to potrjeno s strani nižjih sodišč, odpravilo izključno iz procesnih razlogov in s tem začrtalo okvire novi praksi pri interpretaciji ZIntPK, nekdanji senat KPK ne vidi ovir, da KPK ob upoštevanju standarda, ki ga je postavilo Vrhovno sodišče, postopek ponovi,« so zapisali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.