Obsežna blokada spletnih strani v Turčiji

Turčija je uvedla najobsežnejšo blokado spletnih strani doslej. Blokirala je dostop do 160 spletnih strani, med drugim do družbenih omrežij Twitter, Facebook in Youtube. Za ta ukrep se je odločila, ker so na omenjenih straneh zaokrožile fotografije nedavnega napada na sodišču v Istanbulu, v katerem je bil ubit tožilec.

Konec marca sta dva pripadnika radikalne levičarske skupine Marksistična revolucionarna ljudska stranka (DHKP-C) napadla tožilca Mehmeta Selima Kiraza, ki je preiskoval primer smrti 14-letnega Berkina Elvana. Elvan je umrl marca lani po 269 dneh v komi zaradi hudih poškodb, ki jih je dobil med policijskim nasiljem nad protivladnimi protestniki junija 2013. DHKP-C je v minulih mesecih izvedla že več napadov, s katerimi se maščuje za smrt najstnika. V tokratnem napadu je od tožilca zahtevala, da identificira policiste, ki so odgovorni za smrt najstnika med protivladnimi protesti. Zahtevali so tudi, da odgovorni policisti to javno priznajo. V nasprotnem primeru so zagrozili, da bodo tožilca ubili. Ta je nato po hudih poškodbah umrl v bolnišnici. Oba napadalca sta bila ubita v posredovanju varnostnih sil.

Turško tožilstvo je spletne operaterje v državi pozvalo, naj preprečijo dostop do omenjenih družbenih omrežij, saj si je tam mogoče ogledati fotografije napada. Podobne začasne blokade določenih spletnih mest v Turčiji sicer niso nenavadne, a tako obsežnega embarga naj še ne bi bilo. Poleg omenjenih spletnih gigantov - Facebooka, Twitterja in Youtuba - je blokiranih še več kot 160 drugih spletnih mest.

Kot smo že pisali lani, je Turčija sprejela zakon, ki vladi omogoča zelo hitro prepoved dostopa do spletnih strani, nasprotnikom cenzure pa dovoljuje samo dolgo in drago sodno pot za razveljavitev prepovedi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.