Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Nekdanji prvi mož ameriške centralne banke zdaj dela za finančno industrijo

Kmalu potem, ko je prenehal opravljati funkcijo guvernerja ameriške centralne banke Federal Reserve (FED), je Ben Bernanke začel delati kot svetovalec investicijske družbe Pimco. Pomagal naj bi ji kot strokovnjak za gospodarstvo in redno skrbel za njene stranke. Pred dvema tednoma je prišla v javnost novica, da bo Bernanke svetoval tudi hedge skladu Citadel, poroča Die Zeit.

Bernanke služi tudi s pisanjem knjig in pisanjem analiz za washingtonski inštitut Brookings. S prestopom v finančno industrijo potem ko je bil osem let na čelu FED, Ben Bernanke ni izjema. To sta naredila tudi njegov predhodnik na čelu FED Alan Greenspan in prejšnji finančni minister Timothy Geithner. Nihče od njih v prestopu v finančno industrijo ne vidi konflikta interesov.

Bernanke pravi, da kot guverner centralne banke ni bil pristojen za nadzor družb Pimco in Citadel, poleg tega zanju ne bo lobiral pri FED in v kongresu. San Francisco Chronicle pa navaja, da je bilo trgovanje s super hitrimi računalniki (high-frequency trading), s katerim se ukvarja družba Pimco, pravkar na dnevnem redu FED, ker povzroča nova tveganja na trgu z obveznicami, s katerimi se zadolžuje država ZDA. Prav tako je pomembno vedeti, da je v velikem interesu skladov hedge, kot je Citadel, da ostanejo neregulirani, to jim nedvomno uspeva tudi zato, ker zaposlujejo vplivne ljudi.

V finančni sektor so po odhodu z javnih funkcij odšli mnogi funkcionarji in visoki uradniki administracij bivših predsednikov ZDA Billa Clintona in Georga Busha. Tudi v EU so prehodi iz politike v gospodarstvo in obratno stalna praksa, zato ni čudno, da za povzročitev finančne krize nihče ni odgovarjal in je vsa zakonodaja napisana v korist te industrije in v škodo državljanov. Laži in skrivnosti reševanja finančne industrije po izbruhu finančne krize v ZDA je v reviji Rolling Stone popisal novinar Matt Taibbi.

Nekdanji akademik Ben Bernanke je vodil FED v času finančne krize. Od takrat ima tudi nadimek Helikopter Ben, ker je dejal, da bi za boj proti deflaciji uporabil helikopter, s katerega bi metal denar. Pimco upravlja 1600 milijard dolarjev premoženja. Ta družba je bila med kupci obveznic, s katerimi se zadolžuje Slovenija, v času, ko se je vlada zadolževala v ZDA.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.