Tamara Kajtazović, STA

 |  Svet

Grčija bo dolgove plačevala, dokler bo možno

Grčija, ki ji pred rokom plačila 1,6 milijarde evrov Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) voda vse bolj teče v grlo, bo z odplačevanjem dolgov vztrajala, dokler bo lahko, so sporočili iz Aten. »Z odplačevanjem dolgov bomo nadaljevali v obsegu, ki smo ga zmožni ... Vlada mora poskrbeti, da bo lahko odplačala svoje dolgove ... Posojilodajalci pa se morajo držati svojih obvez glede posojil,« so sporočili iz grške vlade.

Kot smo poročali, je grški notranji minister Nikos Vucis za grško televizijo Mega TV dejal, da Atene ne bodo poplačale posojil IMF, ki zapadejo v začetku junija, če pred tem ne bo prišlo do dogovora z mednarodnimi posojilodajalci in Grčija ne bo prejela naslednjega finančnega obroka pomoči.

Da Grčija v juniju ne bo zmogla vrniti zapadlih posojil IMF, je sicer v minulih dneh nakazalo kar nekaj vidnih članov vladajoče Sirize. Vodja poslanske skupine Nikos Filis je prejšnji teden dejal, da Grčija ne more odplačati dolgov, saj imajo prednost izplačila plač in pokojnin ter pokrivanje tekočih stroškov. Podobno stališče glede izplačila pokojnin pred poplačilom IMF je v pogovoru za New York Times izrazil tudi finančni minister Janis Varufakis.

Grčija skuša z IMF in EU, ki od Aten pričakujeta izvedbo reform, doseči dogovor o sprostitvi naslednjega finančnega obroka pomoči, ki ga država nujno potrebuje za poplačilo dolgov.

Varufakis je danes sicer zanikal trditve, da Atene ne želijo vzpostaviti in izpeljati programa gospodarskih reform. »Nasprotno, grška vlada je za to povsem voljna,« je zatrdil. Dodal je, da so pripravljeni pristati na vse reforme, ki jih zahtevajo upniki, ne pa tudi na nove varčevalne ukrepe. Grčija je po njegovih besedah pripravljena vzpostaviti neodvisno davčno službo, razumen program privatizacije v kombinaciji s programom agencije za razvoj, ki upravlja z državnim premoženjem, dejansko pokojninsko reformo ob ohranitvi vzdržnega sistema socialnega zavarovanja ter na liberalizacijo trga proizvodov in storitev. Dogovor s posojilodajalci po besedah grškega finančnega ministra še vedno ni sklenjen zato, ker ti vztrajajo pri ostrejšem varčevanju v letošnjem letu in pozneje. »Naša vlada ne želi in ne more pristati na to 'zdravilo', ki se je v zadnjih petih letih pokazalo kot 'hujše od vsakega zla',« je dodal.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.