Zdravniki po neplačani stavki vztrajajo, da bodo s svojimi zahtevami nadaljevali

Celodnevno stavko zdravnikov zdravniške organizacije ocenjujejo kot uspešno, a napovedujejo, da bodo nadaljevali s svojimi zahtevami. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc medtem vztraja, da je stavka neupravičena. Stavka tako ne bo plačana.

Kot smo pisali, je v zdravstvenih zavodih včeraj potekala 24-urna zdravniška stavka, ki jo je organiziral zdravniški sindikat Fides. Pridružili so se jim tudi družinski zdravniki iz sindikata Praktik.Um.

Zdravniki so v okviru stavke zahtevali sprejetje standardov in normativov, kot so zastavljeni v modri knjižici, ter približevanje razmerju tri proti ena med povprečno plačo zdravnika in povprečno plačo v državi.

Po vseh večjih bolnišnicah v državi so se zdravniki množično udeleževali stavke, stavkokazov pa je bilo po besedah Bojana Popoviča iz Fidesa malo. Koliko jih je dejansko stavkalo, pa je težko oceniti. V Mariboru je po podatkih Fidesa stavkalo do 290 zdravnikov, v Novem mestu približno 240, v slovenjgraški bolnici med 60 in 90, za UKC Ljubljana in tamkajšnji zdravstveni dom podatkov ni Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin je na popoldanskem sestanku zdravniških organizacij izrazil upanje, da je politika razumela njihovo opozorilo. »Če tega niso danes razumeli, pa bodo v prihodnosti. Če bo oblast arogantna, bomo napovedali enotedensko stavko,« je dejal.

Tisti zdravniki, ki so stavkali, ne bodo plačani. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je opomnil, da to izhaja iz zakonske določbe, ki pravi, da stavka ni plačana, če ni posledica kršitve kakšne kolektivne pogodbe ali katerega koli akta, ki ga vlada ne bi izpolnjevala.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.