Tamara Kajtazović

 |  Politika

Tudi slovenski pisatelji proti TTIP

Demonstracije proti sporazumom v Ljubljani 11. oktobra 2014

Demonstracije proti sporazumom v Ljubljani 11. oktobra 2014
© Borut Krajnc

Upravni odbor Društva slovenskih pisateljev se je pridružil vse številnejšim in vse glasnejšim protestom proti Čezatlantskemu trgovinskemu in naložbenemu partnerstvu (TTIP), saj gre po njihovem za poskus velikih ameriških (globalnih) korporacij, da bi okupirale Evropsko unijo in vsilile »standarde in normative«, ki bi pomenili opustošenje okolja, privatizacijo naravnih virov, vsiljevanje gensko spremenjenih organizmov in prevzem vseh javnih sektorjev, tako šolstva, zdravstva, kot kulture.

V društvu so prepričani, da sprejem takšnih sporazumov za državljane EU ne bi pomenil novih delovnih mest in vsesplošnih »dobrobiti« državljanom EU − kar je pogost argument zagovornikov sporazuma – »ampak bi jih pahnil v svojevrstno (novodobno) suženjstvo, ki si nadeva ime novega globalnega ekonomskega reda in ki naj bi človeštvu zagotovil trajno srečo, razvoj in uspeh,« so prepričani. O tem, da so prostotrgovinski sporazumi, ki jih Evropska unija sklepa z Ameriko in Kanado, pot v hlapčevstvo, je pisal tudi Marcel Štefančič, jr.>> 

»Cinizem, kakršnemu v zgodovini še nismo bili priče, podpira tudi večina slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu, s častnimi izjemami, ki se zavedajo, da gre za enega najbolj usodnih trenutkov v sodobni zgodovini,« poudarjajo pisatelji.

Kot smo pisali, bi Evropski parlament že moral glasovati o priporočilih Evropski komisiji za pogajanja z ZDA o TTIP, a so glasovanje so umaknili z dnevnega reda, in sicer zaradi številnih amandmajev in zahtev po ločenem glasovanju. 

Društvo pisateljev opozarja, da je sporazum tudi v nasprotju z Ustavo, konkretno s 5. členom, ki nalaga državi, da skrbi za ohranjanje naravnega bogastva in kulturne dediščine ter ustvarja možnosti za skladen civilizacijski in kulturni razvoj Slovenije. »Ne glede na zagotovila ministrstva za kulturo, da se je tudi zaradi naporov Slovenije povečala transparentnost pogajanj in da se naj v sam pogajalski mandat vključijo močne varovalke za zaščito in spodbujanje kulturne raznolikosti, avdiovizualne storitve pa naj se izvzamejo iz pogajanj TTIP – menimo, da gre za precejšnjo mero naivnosti, saj so vse dosedanje študije o posledicah uveljavitve sporazumov, tudi tiste, ki jih je naročila sama Evropska komisija, za Slovenijo katastrofalne: Slovenija bi bila ena največjih žrtev sporazumov, tako rekoč največja poraženka,« še dodajajo.

Slovenski pisatelji tako od vlade zahtevajo, da jasno in nedvoumno reče NE »poskusom novodobnega kolonializma, katerega temelj je plenilsko gospodarstvo«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.