Tamara Kajtazović, STA

 |  Svet

Evroskupina znova brez dogovora o Grčiji

Tudi četrti krizni sestanek finančnih ministrov držav v območju evra v tednu dni se je v Bruslju končal brez dogovora z Grčijo o ukrepih v zameno za nadaljnjo finančno pomoč. Pričakuje se nov krizni sestanek v prihodnjih dneh.

Grški finančni minister Janis Varufakis je po koncu sestanka povedal, da so finančni ministri držav v območju evra temeljito primerjali oba predloga - predlog institucij in predlog Grčije. »Zanimivo je, da se več kolegov ni strinjalo in je kritiziralo ne le naše besedilo, ampak tudi besedilo institucij,« je dejal Varufakis.

Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem je potrdil, da se bo evroskupina verjetno znova sestala v soboto, in pojasnil, da bo danes voditelje članic unije obvestil o stanju. O poteku sestanka evroskupine je povedal, da so institucije poročale o intenzivnih pogajanjih z grško vlado ter da so se dogovorili, da bodo ocenile najnovejše grške predloge, ki so prispeli zelo pozno, tik pred sestankom evroskupine. »Vrata so še vedno odprta za grške oblasti, da sprejmejo predloge, ki so jih pripravile institucije,« je sklenil šef evroskupine.

Slovenski finančni minister Dušan Mramor je sicer ocenil, da so novi grški predlogi za dogovor o reformah v zameno za nadaljnjo finančno pomoč velik napredek v primerjavi s tem, kar so finančni ministri evrskih držav obravnavali do sedaj.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk napoveduje srečen konec grških pogajanj. Tudi grški premier Aleksis Cipras je optimističen, da kompromis bo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.