Rusija dala veto na resolucijo o genocidu v Srebrenici

© Profimedia

Varnostni svet Združenih narodov ni sprejel britanskega predloga resolucije, s katero bi ob 20. obletnici pokola več kot 8000 Bošnjakov v Srebrenici julija 1995 obsodili ta genocid. Veto na resolucijo je dala Rusija, štiri članice pa so se glasovanja vzdržale. Ruski veto je posledica nasprotovanja Srbije, ki je odločno zavračala, da se zločin v Srebrenici opredeli kot genocid.

Predlog resolucije je dobil podporo desetih članic Varnostnega sveta, proti je bila le Rusija, štiri države pa so se vzdržale - stalna članica Kitajska ter nestalne članice Angola, Nigerija in Venezuela.

Kot smo pisali, bi morali o resoluciji glasovati že v torek zjutraj, vendar je Rusija na prošnjo Srbije zahtevala, da se iz nje umakne beseda genocid. Beograd je trdil, da ne želijo biti edini narod, ki jih resolucija Varnostnega sveta opredeljuje kot genocidnega. Čeprav besedilo predloga resolucije Srbov ni izrecno omenjalo, pa je tragične dogodke v Srebrenici opredelilo kot genocid in priznanje genocida predpogoj za pomiritev. Predlog je prav tako obsodil zanikanje tega genocida kot oviro na poti do pomiritve.

Ameriška veleposlanica Samantha Power je ruski veto obsodila in izrazila začudenje nad potezo. Srbske voditelje je izenačila s tistimi, ki zanikajo holokavst in spregovorila o lastnih izkušnjah iz Bosne in Hercegovine, kjer je bila v času vojne novinarka.

Namestnik britanskega veleposlanika Peter Wilson je Rusijo obtožil, da se je postavila na stran tistih, ki niso pripravljeni sprejeti dejstev. »V Srebrenici se je zgodil genocid. To je pravno dejstvo in ne politična ocena. Pri tem ne more biti kompromisa,« je bil oster Wilson. Pokol Bošnjakov v Srebrenici sta kot genocid opredelila že Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije in Meddržavno sodišče v Haagu.

Ruski veto je sicer postal dejstvo že v torek zvečer, ko je srbski premier Aleksandar Vučić potrdil udeležbo na osrednji spominski slovesnosti za žrtvami pokola v Srebrenici 11. julija. V primeru, da bi bila resolucija sprejeta, Vučića tam ne bi bilo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.