Anže Lebinger

 |  Ekonomija

Bitcoin v Avstraliji olajšan davkov

Avstralski senat je ocenil, da bi morale biti digitalne valute pri obdavčitvi obravnavane kot katerakoli druga valuta. S tem je zavrnil lanskoletno odločitev davčnega urada, ki je na digitalne valute, kot je tudi bitcoin, nalagala breme davka na blago in storitve. Avstralski davčni urad je namreč menil, da bitcoin ni niti denar niti tuja valuta. To je pomenilo bistveno višje stroške za zagonska podjetja v Avstraliji, ki so operirala z digitalnimi valutami.

Bitcoin je virtualna valuta. Ime je sestavljeno iz besede »bit,« ki je merska enota za digitalne informacije, ter iz besede »coin«, ki pomeni kovanec, mersko enoto za vrednost. Spletna valuta, ki jo je neznanec razvil leta 2009 sredi vrhunca finančne krize, velja za alternativno valuto, ki je ne kontrolira nobena vlada, centralna banka ali finančna institucija. Digitalna valuta bitcoin ima privržence tudi v Sloveniji že vse od leta 2009, ko so bili svetu prvič predstavljeni »elektronski kovanci«. V Ljubljani so tudi bankomati, na katerih je mogoče evre zamenjati v elektronsko valuto.

Prejšnja ureditev v Avstraliji je odvračala naraščajočo podjetniško skupnost bitcoina. Številna zagonska podjetja so zaradi tega razmišljala o možnostih v drugih državah. »Ukinitev davka digitalnim podjetnikom in tujim podjetjem brez dvoma prinaša bistveno več samozavesti in gotovosti, ko razmišljajo o prihodu v našo državo«, je ocenil senator Sam Dastyari. Po njegovem mnenju mora Avstralija s svojo zakonodajo vstopiti v 21. stoletje, kot je to storila na primer Velika Britanija z odpravo davka na dodano vrednost za digitalne valute.

O virtualni valuti bitcoin smo v Mladini že pisali. Darja Kocbek je lansko leto pisala o opozorilu estonske centralne banke, ki je potrošnike pozvala naj ne uporabljajo bitcoinov in drugih virtualnih valut, saj tveganje brez možnosti za pomoč prevzema uporabnik. Dr. Aleks Jakulin, računalničar in nekdanji profesor na univerzi Columbia v New Yorku, pa se je spraševal, ali je bitcoin piramidna shema ali tehnologija prihodnosti. »Bitcoini so torej res le lastninske pravice do številk. In kaj sta torej resnična vrednost in cena bitcoina? Vrednost je nič, cena bitcoina pa čista špekulacija.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.