Darja Kocbek

, 07:05  |  Ekonomija

Ameriška podjetja bodo morala objaviti, da direktor zasluži 373-krat več kot zaposleni

Ameriški borzni regulator SEC je sprejel predpis, s katerim podjetjem, ki z delnicami kotirajo na borzi, predpisuje, da bodo morala objaviti, za kolikokrat višjo plačo od običajnega zaposlenega ima njihov predsednik uprave oziroma direktor. V letu 2014 je predsednik uprave v ameriških podjetjih zaslužil 373-krat več kot zaposleni. To razmerje se je v letu dni krepko poslabšalo v škodo zaposlenih, saj je v letu 2013 povprečna plača predsednika uprave bila 331-krat višja od povprečne plače zaposlenih. Z rastjo razlike med plačami vodilnih in zaposlenih se povečuje socialna neenakost.

V SEC so prepričani, da bo objava razmerja med plačami pripomogla k razpravi o ekonomski pravičnosti. V Fortune pravijo, da je edini problem to, da je formula SEC za izračun povprečne plače napačna, zaradi česar ni pričakovati, da bo objava prinesla želene rezultate. Poleg tega predpis podjetjem omogoča prilagajanje podatkov.

V Wall Street Journalu pa razlagajo, da bo nov izziv za podjetja, kako razložiti zaposlenim, zakaj zaslužijo toliko manj kot njihov šef, pa tudi zakaj so manj bogato nagrajeni kot njihovi konkurenti. V ameriški gospodarski zbornici so že napovedali, da nameravajo predpis SEC izpodbijati s tožbami.

Neil Irwin se v New York Timesu sprašuje, ali vodilni v podjetjih zaslužijo preveč ali premalo. Na prvi pogled je to čudno vprašanje. Dejstvo je, da je razmerje med plačami vodilnih in zaposlenih v največjih podjetjih v ZDA leta 1965 znašalo 20 proti 1, zdaj pa je več kot 300 proti 1. Hkrati pa je za podjetje pomembno tudi to, da ga vodijo najboljši ljudje.

Douglas McMillon za vodenje podjetja Walmart, ki ima 2,2 milijona zaposlenih in 500 milijard dolarjev prihodka na leto, zasluži 19 milijonov dolarjev. To je veliko denarja, a 26 glavnih igralcev lige ameriškega nogometa zasluži več. Gospodarstvo ZDA je bolj odvisno od dela prvega moža Walmarta kot od dela profesionalnih igralcev nogometa.

Tim Worstall v Forbesu piše, da so na SEC potrebovali kar pet let, da so spisali predpis, ki pravi, da morajo podjetja objaviti večkratnik povprečne plače, ki jo prejme predsednik uprave. To je po njegovih besedah samo nov v seriji majhnih signalov, da birokracija najbrž ni način za upravljanje dinamičnega in sodobnega gospodarstva.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.