Anže Lebinger

 |  Družba

Odprto pismo Cerarju glede beguncev

© Borut Krajnc

Na spletni strani Mirovnega inštituta je objavljeno odprto pismo, namenjeno predsedniku vlade Miru Cerarju. Podpisniki opozarjajo na zaostrovanje begunske krize v Srbiji in Makedoniji. Ta je del širše krize. Na svetu je bilo lansko leto po navedbah Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) 60 milijonov beguncev, kar je največ po drugi svetovni vojni. Evropska unija (EU) je julija letos sprejela načrt sprejema in razporeditve 55 tisoč beguncev. V odprtem pismu opozarjajo, da se države Evropske unije, med njimi tudi Slovenija, kljub temu še vedno neustrezno in neučinkovito odzivajo na begunsko krizo.  

Pod uradno pismo so se podpisali Amnesty International Slovenije, Inšitut za afriške študije, Jezuitsko združenje za begunce Slovenije, Mirovni inštitut, Pravno-informacijski center nevladnih organizacij in Slovenska filantropija, o čemer smo na Mladini že pisali. V njem so izrazili ogorčenje nad medlim odzivom Vlade RS na predlog EU glede števila beguncev, ki bi jih sprejela Slovenija. Zskrbljeni so tudi nad nenehnim poudarjanjem varnostnega vidika pri sprejemu beguncev.

»Taka sporočila znatno prispevajo k neupravičeni kriminalizaciji migrantov in krepitvi predsodkov. Menimo, da je Slovenija glede na obstoječo begunsko krizo, kljub našim omejenim integracijskim sposobnostim, ob dodatnem angažiranju različnih akterjev sposobna sprejeti večje število beguncev, kot je 250, kolikor naj bi jih sprejela v okviru kvot.«

Trenutno begunsko situacijo v Evropi bi po njihovem mnenju lahko učinkovito rešilo le takojšnje povečanje možnosti za legalni vstop beguncev v evropske države. »Begunci so namreč ljudje, otroci, matere, očetje, ki zdajle potrebujejo varno zavetje, zdi pa se, kot da vsi skupaj čakamo na čudežni razplet, ki nas bo odrešil kakršne koli odgovornosti do teh ljudi.«

Od Vlade Republike Slovenije pričakujejo, da se zavzame za solidarno Evropo, ki bo migrante sprejela in jim pomagala in da na ravni EU glasno zastopa ta stališča, temelječa na solidarnosti in načelih človekovih pravic. »Konkretno predlagamo, da Slovenija takoj ponudi pomoč Makedoniji in Srbiji v obliki zagotovitve dodatnih vagonov in avtobusov za prevoze beguncev, hkrati pa ponudi možnost beguncem, ki se nahajajo v teh dveh državah, da v kolikor si to želijo, pridejo v Slovenijo in tukaj zaprosijo za mednarodno zaščito.«

V povezavi s tem je nujno, da se vzpostavi humanitarne koridorje, ki bi omogočili legalno in varno potovanje beguncem v tiste evropske države, kjer bi zaprosili za mednarodno zaščito.

Odprto pismo predsedniku vlade Republike Slovenije Miru Cerarju si lahko preberete na spletni strani Mirovnega inštituta.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.