Tamara Kajtazović, STA

 |  Svet

Misija ZN v Srednjeafriški republiki se sooča s 17 obtožbami zaradi spolnih zlorab

Mirovna misija Združenih narodov v Srednjeafriški republiki (Minusca), ki so jo ustanovili leta 2014, je potrdila še sedemnajsti primer obtožbe zaradi spolne zlorabe proti članom misije, ki je zaradi tega lani izgubila svojega poveljnika. Med žrtvami spolnih zlorab so mlade osebe do 11 let starosti.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je zaradi obtožb avgusta odpustil poveljnika misije Babacarja Gayea iz Senegala in ga nadomestil s Parafaitom Onangom Anyango iz Gabona. Šef ZN za mirovne operacije Herve Ladsous je po dolgem zavlačevanju obtožbe nedavno nazaj opisal kot katastrofalne, vendar pa sprožil nov škandal z izjavo, da težav ne bi bilo, če bi se lahko pripadniki misije kje sprostili.

V Minusci trenutno sodeluje 11.000 vojakov in policistov ter okoli 750 civilistov. Med obtoženimi je 13 vojakov, policist, dva civilna pripadnika misije in še dva, za katera menda še ne vedo, ali sta vojaka, policista ali civilista. Preiskave naj bi potekale, čeprav je težava v tem, da so za to odgovorne države, iz katerih prihajajo pripadniki misije. Ban Ki Mun je spolne zlorabe v mirovnih misijah označil za rak rano, vendar je sistem narejen tako, da jo bodo morale izrezati države članice ZN.

Na spletnih straneh Mladine smo že poročali, da nihče ne ve natanko, koliko otrok so modre čelade spočele v zadnjih letih na nekaterih od najbolj prizadetih krajev na svetu. Združeni narodi sicer od nedavnega ponujajo testiranje DNA, ki bo pomagalo dokazati očetovstvo in zagotovilo podporo za t. i. »peacekeeper babies« oziroma otroke pripadnikov mirovnih sil, ki so po njihovem odhodu ostali zapuščeni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.