Anže Lebinger, STA

 |  Politika

Židan vztraja pri zamenjavi celotnega vodstva slabe banke

© Uroš Abram

Vlada na seji odloča o razrešitvi predsednika upravnega odbora slabe banke Larsa Nyberga in morebitnih drugih spremembah v vodstvu DUTB. Karl Erjavec je sicer po pogovoru s premierjem Mirom Cerarjem omilil stališče glede zamenjave celotnega vodstva, medtem ko predsednik SD Dejan Židan pri tem vztraja.

Erjavec je v izjavi za medije pojasnil, da se je na željo premierja Cerarja sešel z njim in se seznanil z razmerami glede Družbe za upravljanje terjatev bank. Ob tem je pripomnil, da »stvari očitno niso tako enostavne«.

Cerar je Erjavcu pojasnil, da bi vztrajanje pri zamenjavi celotnega vodstva slabe banke lahko imelo zelo negativne posledice za nekatera podjetja, ki so v fazi prestrukturiranja, to pa bi lahko pomenilo več kot 1000 ogroženih delovnih mest. »Bojazen predsednika vlade je, da če bi šli v celotno zamenjavo, bi lahko ti projekti prestrukturiranja padli,« je dejal Erjavec.

Kot je napovedal, bo danes prisluhnil razpravi na seji vlade, zlasti pa državnemu sekretarju na finančnem ministrstvu Metodu Dragonji, in se na tej podlagi dokončno odločil. »Dejstvo pa je, da smo nekako ujeti v tej pasti,« je pojasnil, ob tem pa dodal, da koalicija zaradi tega ni ogrožena.

Židan medtem vztraja pri zamenjavi celotnega vodstva slabe banke, saj po njegovih besedah ta ne uživa več zaupanja. Kot je poudaril, se ves čas govori le o predsedniku upravnega odbora, pozablja pa se, da sta sklepe, ki niso bili v skladu s sklepi vlade, podpisovala dva.

Izpostavil je še, da zakonodaja določa, da morajo člani upravnega odbora delati po visokih etičnih standardih upravljanja državnega premoženja, a se tega aktualno vodstvo ni držalo.

Na novinarsko vprašanje o ogroženosti delovnih mest v podjetjih v fazi prestrukturiranja je Židan odvrnil, da v nobenem primeru ne želijo, da institucija kot takšna ne bi delovala. Ne verjame pa, da bi odhod aktualnega vodstva povzročil takšno škodo. Ne nazadnje je v in izven države po njegovih besedah mnogo drugih sposobnih ljudi, ki bi bolje upravljali s premoženjem.

Erjavec in Židan sta sicer odgovarjala tudi na vprašanje o obstoju četrtega dohodninskega razreda, o čemer so koalicijske partnerice že razpravljale. O morebitni ukinitvi davčnega razreda s 50-odstotno stopnjo smo pisali na Mladini.

Židan je zatrdil, da nikoli ni bilo dogovorjeno, da bi ta dohodninski razred ukinili. Tudi Erjavec je povedal, da je na petkovem sestanku vztrajal, da ostane. Pri tem je dodal, da bi to za razliko od DUTB lahko ogrozilo koalicijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.