Anže Lebinger, STA

 |  Svet

Blatter, Platini in Valcke suspendirani za 90 dni

Etična komisija Mednarodne nogometne zveze je za 90 dni iz sveta nogometa izključila predsednika Fife v odstopu Seppa Blatterja, poleg njega pa še predsednika Evropske nogometne zveze Michela Platinija in nekdanjega generalnega sekretarja Fife Jaromea Valckeja, so danes poročale tiskovne agencije. Tako Blatter kot Platini sta se znašla v preiskavi švicarskega tožilstva zaradi sumov o finančnih nepravilnostih. Blatterju očitajo, da je televizijske pravice za prenose svetovnega prvenstva v letih 2010 in 2014 prodal nekdanjemu podpredsedniku Fife Jacku Warnerju za vsega 530 tisoč evrov, kar je le pet odstotkov resnične tržne vrednosti. Ta sumljivi posel naj bi se odvil leta 2006. Predsednik Uefe Platini pa se je znašel v preiskovalnem kolesju zaradi spornega nakazila v višini 1,7 milijona evrov. Gre za sredstva, ki mu jih je nakazal Blatter.

 Oba, tako Blatter kot Platini, ostro zanikata kakršne koli nepravilnosti, češ da je šlo za povsem navadno izplačilo, povezano s Platinijevim svetovalnim delom. Po preiskavi je obema vodilnima človekoma v nogometu – Blatterju in Platiniju –  Fifina etična komisija izrekla devetdeset dnevni suspenz. Nekdanjemu podpredsedniku Fife Južnokorejcu Chung Mong-joonu pa so za šest let prepovedali delovanja v nogometu ter mu izrekli tudi plačilo denarne kazni v višini 91.500 evrov. Korejec je tako kot Platini kandidat za volitve Blatterjevega naslednika.

O Blatterjevem dolgotrajnem odstop s stolčka Fife smo sicer že pisali na Mladini. »Sepp Blatter bi z dodatnimi sedmimi meseci pri Fifi dosegel 40 let delovne dobe, zatem ko se je mednarodni nogometni zvezi pridružil leta 1975 kot tehnični direktor. V tem času je zgradil nogometni imperij, ki mu ga zavidajo in hkrati obsojajo mnogi. Marcel Štefančič, jr. je za Mladino pisal o tem, kako se je ta v času pod Seppom Blatterjem prelevila v centralni komite najčistejšega kapitalizma.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.