Anže Lebinger, STA

 |  Politika

Iranski parlament potrdil jedrski sporazum

Iranski parlament je potrdil zgodovinski dogovor o svojem jedrskem programu, ki ga je Teheran s šesterico svetovnih sil dosegel julija. Za dogovor je glasovalo 161 poslancev, proti 59, vzdržalo pa se jih je 13. S potrditvijo se je odprla pot za uresničitev dogovora. V iranskem parlamentu se po pisanju francoske tiskovne agencije AFP do neke mere končuje ostra razprava med zagovorniki dogovora in konservativnimi nasprotniki, po mnenju katerih je dogovor bolj v prid tujim silam kot njihovi lastni državi.

Jedrski dogovor je bil, kot smo pisali na Mladini, sporna točka tudi v ZDA, kjer so ga septembra poskušali preprečiti republikanci. Kljub temu je demokratom uspelo zbrati dovolj glasov, da so blokirali njihov poskus in omogočili pomembno politično zmago za predsednika Baracka Obamo.

Iran je dogovor z ZDA, Veliko Britanijo, Francijo, Kitajsko, Rusijo in Nemčijo dosegel po 20 mesecih pogajanj. Ta je prinesel umiritev po letih napetosti zaradi suma Zahoda, da je cilj iranskega jedrskega programa proizvesti jedrsko orožje. Teheran sicer vztraja, da je program povsem miroljuben.

V končni fazi naj bi dogovor prinesel umik sankcij, ki so močno prizadele iransko gospodarstvo, v zameno za zmanjšanje obsega občutljivih jedrskih dejavnosti v državi. Poleg tega bo moral Teheran Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA) odgovoriti na vrsto vprašanj v povezavi s sumljivimi projekti iz preteklosti.

Kot je z danes potrjenim predlogom še odločil iranski parlament, si bodo lahko predstavniki IAEA pod določenimi pogoji ogledali tudi vojaška poslopja v državi. Prav to je bilo dolgo eno glavnih jabolk spora v pogajanjih. Tovrstne inšpekcije bo moral sicer odobriti svet za nacionalno varnost.

Iranski predstavniki medtem zahtevajo, da Zahod umakne sankcije do konca leta ali najpozneje do konca januarja prihodnje leto. Kot po poročanju BBC določa dogovor, bodo vse energetske, ekonomske in finančne sankcije EU in ZDA, ter večina sankcij ZN, umaknjene, ko bo Iran dokazal, da je izpolnil glavne dele dogovora.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.