Anže Lebinger

 |  Družba

Kako škodljivo je predelano meso?

© Arhiv Mladine

Zgolj dve rezini slanine na dan naj bi povečali tveganje za črevesnega raka, kaže raziskava Svetovne zdravstvene organizacije. Zmanjšati bi torej morali uživanje slanine, hrenovk in predelanega rdečega mesa, saj naj bi to povzročalo tudi raka na prostati in raka trebušne slinavke. Poročilo Mednarodne agencije za raziskovanje raka (IARC) je predelano meso uvrstilo v isto kategorijo tveganja kot azbest, alkohol, tobak in arzenik. Samo 50 gramov slanine na dan, naj bi tako možnost za črevesnega raka povečalo za 18 odstotkov. Pa je to res?

Le nekaj dni kasneje so iz Svetovne zdravstvene organizacije namreč že sporočili, da je potrebno njihovo poročilo jemati zgolj kot priporočilo ljudem k zmernemu uživanju predelanega mesa.

Ostro so se na trditve iz raziskave odzvali tudi na spletni strani Wired. »Počakajte. Na tej točki se moramo ustaviti. Slanina ni tako slaba kot kajenje, ko govorimo o raku. Preprosto ne.« Po njihovem so rezultati prikazani zavajajoče. Kajenje namreč povečuje verjetnost tz pljučnega raka za kar 2500-krat, medtem ko redno uživanje predelanega mesa vpliva na verjetnost nastanka črevesnega raka za 18 odstotkov, kar pomeni, da se verjetnost za nastanek raka na ravni celotnega življenja poveča za en odstotek, in sicer na šest odstotkov. 

»Če je to raven tveganja, potem so vse skrbi odveč,« meni onkolog in epidemiolog za rakava obolenja Alfred Neugut z univerze Kolumbija. Torej je smiselno zmanjšati uživanje predelanega mesa, saj dejansko znižuje verjetnost za nastanek določenih oblik raka, toda ne tako znatno, kot je to na podlagi raziskave Mednarodne agencije za raziskovanje raka želela prikazati Svetovna zdravstvena organizacija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev