Anže Lebinger, STA

 |  Politika

Radio Študent vložil ustavno pritožbo na zavrnitev referenduma

S puško na večerjo, slovenski vojak v gostilni Meja

S puško na večerjo, slovenski vojak v gostilni Meja
© Matej Pušnik

Radio Študent je na ustavno sodišče vložil pritožbo na sklep državnega zbora (DZ) o zavrnitvi razpisa referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi. DZ je namreč 4. novembra na izredni seji ugotovil, da razpis referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi, ki bi omogočila dodelitev dodatnih pooblastil vojski, ni dopusten. S tem je ustavil zbiranje podpisov volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma, ki ga je organiziral Radio Študent, o čemer smo pisali tudi na Mladini.

Poslanci so referendum prepoznali kot nedopusten, saj zadnje ustavne spremembe referendumske ureditve ne dopuščajo referenduma o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč. Vprašanje, ali vsebina dopolnitve zakona o obrambi sodi v to določbo, sicer ni dobilo enoznačnega odgovora. 

Ustavna pritožba s strani Radia Študent je bila pričakovana, saj so o možnosti ustavnega izpodbijanja tega sklepa poslancev razmišljali že takoj po zavrnitvi referenduma. Odgovorna urednica RŠ Martina Dervarič je pojasnila, da s kampanjo sploh še niso konkretno začeli, a jih današnja odločitev DZ (tudi v primeru, če bo obveljala na ustavnem sodišču) ne bo ustavila pri tem, da bi javnosti razložili, kaj zakonska sprememba prinaša. Po njenih besedah je tematika dokaj obširna, o njej pa je obveščenih premalo ljudi, zato se je treba o tej zadevi pogovarjati.

O aktualnih idejah militarizacije Slovenije in slovenskem nerazumevanju pomena referenduma pa je v Mladini pisal Jure Trampuš. »Slovenija ima že leta težave z razumevanjem demokracije, težave z razumevanjem pomena referenduma, instituta nadzora odločitev neposredno izvoljenih predstavnikov ljudstva. Leta so ga izrabljale politične stranke in v nekem trenutku so celo ustavni sodniki zahtevali, naj parlament natančneje določi, kdaj se pravica do referenduma lahko omeji. To se je pred dvema letoma zgodilo in po novem poslanci ne morejo zahtevati referenduma, pa tudi referendum je omejen, o nekaterih vprašanjih volivci neposredno ne smejo odločati.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.