Neža Mlakar

 |  Svet

Francoski časnik se je odzval na spletni sovražni govor o migrantih

© Matjaž Rušt

Francoski časnik Le Nord Littoral dnevno poroča o situaciji v pristanišču v Calaisu. Tisoče ljudi tam trenutno domuje v zanikrnih kampih, od koder upajo, da bodo prišli v Združeno kraljestvo. Uredniki časnika so za Guardian dejali, da so sovražni komentarji pod članki, ki jih objavljajo na njihovi Facebook strani, dosegli tako ekstremne dimenzije, da je časnik moral zavzeti stališče. Zato je Le Nord Littoral na svoji spletni strani objavil številne žaljive komentarje člankov skupaj s Facebook imeni posameznikov.

Časnik je dejal, da pogosto objavlja novice, ki izzovejo burne odzive, in da je deljenje idej in razpravljanje o argumentih bilo mišljeno dobronamerno za Francijo. Že mesece pa so komentarji na temo migracij po mnenju novinarjev časopisa šli čez vse meje. Nek uporabnik Facebooka je na primer napisal: »Zakaj ne zgradite koncentracijsko taborišče?« Drugi je pod članek o migrantih in obvoznici komentiral: »Samo povozite jih, po stotih mrtvih se bodo že pomirili.« Tretji pa: »Vozniki bi morali biti oboroženi in se ne bi smeli obotavljati pred streljanjem.«

Časnik je dejal, da to, da se je odzval na žaljive komentarje in zavzel stališče, ne pomeni, da ljudem krati pravico do izražanja. Ljudje imajo pravico, da povedo, da recimo migrantov nočejo v svojem mestu, in časopis ne bi nikoli cenzuriral komentarjev, ki bi samo izražali tovrstno mnenje. Po mnenju časnika so problematični komentarji, ki so sporni v imenu zakona. Zato bodo takšnim komentarjem vedno namenili pozornost »za dobro vseh in iz spoštovanja«, poudarjajo. Sovražni govor je v Franciji prepovedan in od januarskega terorističnega napada na Charlie Hebdo dalje je vlada začela veliko kampanjo, namenjeno omejevanju rasizma in sovražnega govora. Le Nord Littoral tudi na njihovi Facebook strani redno opominja na zakon, a pravijo, da to ni zaleglo, zato so morali ukrepati tudi drugače.

O protimigrantski »ljudski poeziji« pri nas, razkriti na spletni strani Zlovenija, je nedavno za Mladino pisal Vlado Miheljak: »Ne zgolj za to, da bi se zgražali, moralizirali, ampak ker iz citiranih modrovanj na FB profilih sledi, da ni več nobenih samoomejitev, celo prikrivanja identitete ne. Ljudje, kot vi in vaši sosedje, znanci, sodelavci. Pač sleherniki, nič posebni, v ničemer, razen v stališčih, izstopajoči. Eden je na selfiju s svojo mamo, drugi na svojem konju, tretji na motorju, četrti na jahti, kakšen s sinkom ali hčerko v naročju, gospa objema svojo frajtonarico, spet druga pozira ob plastičnem dinozavru … Raznoliko, kot je raznolik facebook. A vsi imajo eno skupno lastnost. Bruhajo sovraštvo. In ogenj. Tega skoraj dobesedno. Kajti ob množici idej kaj in kako z begunci, se večina izteče v inačici predloga kako begunce zakuriti in požgati. Zares šokantno pa je, kako ni nobene potrebe po prikrivanju identitete.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.