Anže Lebinger

 |  Politika

Sviz zahteva odziv na nekatere izjave iz referendumske kampanje

© Borut Krajnc

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pričakuje od ministrice za izobraževanje dr. Maje Makovec Brenčič jasno opredelitev do nedavnih besed ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta, ki jih je izrekel v okviru svoje funkcije predsednika Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci. »Za Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije je nedopustno, da Katoliška cerkev kot argument proti zakonu uporablja z ničimer utemeljene strahove, da bomo učiteljice in učitelji poučevali ''ateistično ideologijo''.«

V sindikatu so namreč prepričani, »da Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih v ničemer ne spreminja usmeritev v izobraževalnem sistemu, da ne posega v šolsko zakonodajo in je ne spreminja, da v ničemer ne preoblikuje učnih načrtov niti obsega in opredelitev strokovne avtonomije učiteljev«. Obenem se sprašujejo, kaj sploh ima odprava neenakosti, ne glede na katerokoli osebno okoliščino, opraviti z »ateistično ideologijo«, na katero se sklicujejo škofje?

»Ali sklicevanje na verne starše, ki z »ateistično ideologijo« ne soglašajo, pomeni, da se ponovno odpira vprašanje ideološke nevtralnosti šol in verskih vsebin v javnih šolah?« Po oceni izvršilnega odbora Sviza gre v izjavi za povsem neutemeljeno strašenje in za presenetljivo nezaupanje v strokovno avtonomijo in etiko učiteljic in učiteljev ter hkrati za napoved odpiranja vprašanj o ustreznosti ciljev izobraževanja v Sloveniji, ki so jasno opredeljeni v 2. členu Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja.

V prvih dveh alinejah drugega člena je jasno zapisano, kateri so cilji sistema vzgoje in izobraževanja v Republiki Sloveniji. Med drugim, da se optimalni razvoj posameznika zagotavlja »ne glede na spol, socialno in kulturno poreklo, veroizpoved, rasno, etnično in narodno pripadnost ter telesno in duševno konstitucijo oziroma invalidnost«. Cilji izobraževanja pa so usmerjeni v vzgajanje medsebojne strpnosti, razvijanje zavesti o enakopravnosti spolov, spoštovanje drugačnosti in sodelovanje z drugimi.

Sporočilo Sviza medijem si lahko v celoti preberete na njihovi spletni strani, o pozivih ljubljanskega nadškofa vernikom, naj ti na referendumu glasujejo proti, pa smo že pisali na Mladini.  

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.