Neža Mlakar, STA

 |  Politika

Hrvaška še vedno brez dogovora strank o mandatarju

Zoran Milanović med obiskom slovenskega parlamenta.

Zoran Milanović med obiskom slovenskega parlamenta.
© Miha Fras

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes sklicala četrti krog posvetovanj s predsedniki parlamentarnih strank o mandatarju za sestavo nove vlade. Predsednika Mosta neodvisnih seznamov in SDP, Božo Petrov in Zoran Milanović, pa sta po ponedeljkovem srečanju stranke Most neodvisnih seznamov in levosredinske koalicije Hrvaška raste na sedežu Mosta v Zagrebu dejala, da bodo predsednico prosili za še nekaj dni za dogovor.

Na ponedeljkovem srečanju namreč ni prišlo do dogovora o mandatarju prihodnje vlade. V primeru, da bi do dogovora prišlo, bi Most neodvisnih seznamov in Hrvaška raste v saboru imela več kot 80 poslancev, medtem ko bo relativna zmagovalka novembrskih parlamentarnih volitev, desna Domoljubna koalicija na čelu s HDZ, ostala v opoziciji.

Pred novinarje je prvi stopil Milanović, ki je dejal: »Sem zadovoljen. So trdi pogajalci, a vse pelje k dogovoru.« Tudi zunanja ministrica in predsednica Hrvaške narodne stranke (HNS) Vesna Pusić je ocenila, da so bili ponedeljkovi pogovori »konstruktivni«. Petrov je prav tako novinarjem povedal, da je »zaenkrat vse pozitivno« ter izrazil upanje, da se bo tako tudi nadaljevalo. Pojasnil je, da so se pogovarjali o razdelitvi resorjev v prihodnji vladi in njenem oblikovanju, medtem ko se imena mandatarja, kot je dejal, zaenkrat niso dotaknili, a bodo pogajanja nadaljevali. Ni želel potrditi medijskih ugibanj, da bo on mandatar, Milanović pa predsednik sabora.

Poudaril je tudi, da se je vse nekoliko zavleklo, ker so želeli HDZ pustiti še nekaj časa, da bi lahko sprejel njihove pogoje. Želeli so dobiti informacijo o tem, ali so v HDZ pripravljeni sprejeti pogovore o tristranski vladi, v kateri bi bili Most, Domoljubna koalicija in koalicija Hrvaška raste. Predsednik HDZ Tomislav Karamarko je namreč v soboto zavrnil podpis dokumenta o tristranski vladi, ki ga je nato podpisal Milanović. Predsedstvo HDZ je nato odgovorilo, da niso pripravljeni na sodelovanje v tristranski vladi, saj je v njej SDP. Zahtevali so nadaljevanje pogajanj samo z Mostom. Iz Mosta na ponovljena stališča HDZ niso uradno odgovorili, a so nekateri izmed poslancev Mosta po objavi odločitve HDZ izjavili, da desna koalicija ni izpolnila njihovih zahtev ter da bodo nadaljevali pogovore z levosredinsko koalicijo.

V HDZ so prepričani, da je večina v Mostu bolj naklonjena Domoljubni koaliciji, je za Jutranji list izjavil neimenovani član HDZ iz vrha stranke. Nekateri poslanci Mosta pa nasprotujejo sodelovanju samo z desno koalicijo. Nekateri nasprotniki sodelovanja s HDZ so že zapustili Most, ki ima 15 poslancev, potem ko je na parlamentarnih volitvah dobil 19 mandatov. O izidu parlamentarnih volitev 8. novembra ste lahko brali tudi v Mladini.

Grabar-Kitarovićeva je danes sklicala četrti krog posvetovanj o novi vladi s predstavniki parlamentarnih strank in poslancev narodnih manjšin. Večkrat je dejala, da bo spoštovala ustavo in da bo mandat za sestavo vlade dala osebi, ki bo dokazala, da ima večinsko podporo v 151-članskem saboru. Po tretjem krogu posvetovanj prejšnji teden je izjavila, da je časa za dogovor o parlamentarni večini, ki bo podprla novega mandatarja, vse manj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.