Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Kakšne rešitve zagovarjajo fundacije in bogati posamezniki, ki donirajo za razvoj

© Andrew Magill / Flickr

Ni skrivnost, da imajo milijarderji med filantropisti, kot sta Warren Buffett in Bill Gates, pomemben vpliv na politiko. Študija organizacije Global Policy Forum je zdaj pokazala, da velike filantropske fundacije, ki jih obvladujejo premožni posamezniki, aktivno spodkopavajo vlade in vplivajo na odločanje mednarodnih organizacij, kot je OZN. Največjih 27 fundacij ima skupaj več kot 360 tisoč milijard dolarjev premoženja. Od tega ima 19 fundacij sedež v ZDA, svoj vpliv pa širijo v državah na jugu, kjer spodkopavajo demokracijo in lokalno suverenost.

Znesek donacij, ki jih na leto fundacije namenijo za razvoj, se je v zadnjih desetih letih povečal s 3 na 10 milijard dolarjev. Na vrhu lestvice fundacij, ki donirajo največ, je fundacija Bill in Melinda Gates, ki je leta 2012 za razvoj namenila 2,6 milijarde dolarjev. Ta fundacija je recimo največji ne državni donator Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO), piše v poročilu.

Za dobrodelne namene je lani darovalo 137 milijarderjev iz 14 držav. Ti in drugi premožni posamezniki zagotovijo veliko dodatnega denarja za dobrodelne namene, treba pa je tudi povedati, da je povečanje darov za filantropijo samo druga stran kovanca, ki predstavlja povečevanje razlik med bogatimi in revnimi, ob tem opozarjata avtorja študije Jens Martens in Karolin Seitz.

Gary Olson, vodja oddelka za politične vede na kolidžu Moravian v Bethlehemu, prav tako pravi, da so veliki filantropi brez dvoma naredili veliko delo, ne glede na to pa Peter Buffett (sin Warrena Buffetta) priznava, da je filantropija v bistvu pranje zavesti, ki hkrati zagotavlja ohranjanje obstoječega sistema neenakosti. Jens Martens in Karolin Seitz še dodajata, da velike fundacije vplivajo na odločitve na področju zdravja, hrane, prehranjevanja in kmetijstva v državah v razvoju. S tem odpirajo vprašanje, kako vplivajo na odločitve vlad in OZN.

Tveganja »filantrokapitalizma« so številna, med njimi so razdrobitev in slabitev globalnega vodenja, nestabilno financiranje, pomanjkljiv nadzor in odgovornost. Fundaciji Rockefeller in Gates recimo prek številnih kanalov zelo uspešno širita svoje interese na področju zdravja. Kadri iz farmacevtskih podjetij Merck, GSK, Novartis, Bayer in Sanofi prehajajo v fundacijo Gates in obratno. Na področju kmetijstva se fundacija Gates osredotoča na Afriko. Mednarodne skupine aktivistov obtožujejo fundaciji Gates in Rockefeller, da pomagata prenašati model industrijskega kmetijstva, podpirata privatizacijo hrane in velike korporacije, kot je Monsanto, na spletni strani Common Dreams opozarja Sarah Lazare.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.