IK, STA

 |  Politika

Ministrica kljub neupravičeno prejetim sejninam uživa Cerarjevo podporo

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je lani na prvi šolski dan obiskala Osnovno šolo Šenčur ...

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je lani na prvi šolski dan obiskala Osnovno šolo Šenčur ...
© Borut Krajnc

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič kljub ugotovitvam računskega sodišča, da so si na Nakvisu pod njenim vodstvom izplačevali previsoke sejnine oziroma plačilo za delo na sejah, uživa podporo premiera Mira Cerarja. Ministrica naj bi na ta način neupravičeno prejela okoli 19.000 evrov, še 315 evrov pa neupravičeno za potne stroške.  

Na Makovec Brenčičevo zadnje dni letijo različni očitki zaradi njenega službovanja, ko še ni bila ministrica. Po aferi z dodatki za stalno pripravljenost, ki jih je prejemala tudi ona kot zaposlena na ljubljanski ekonomski fakulteti, je smiselno opozoriti tudi na revizijo računskega sodišča iz leta 2014, ki je pokazala nepravilnosti na Nacionalni agenciji RS za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis). V tem času je bila Makovec Brenčičeva predsednica sveta zavoda.

Računsko sodišče je pri pregledu poslovanja Nakvisa za leto 2011 ugotovilo, da je ta članom sveta Nakvisa in članom pritožbene komisije poleg sejnin v nasprotju s predpisi izplačeval tudi plačilo za delo na sejah. Vsi skupaj so v letu 2011 po ugotovitvah revizorjev v nasprotju s predpisi prejeli 39.978 evrov, od tega Makovec Brenčičeva kot predsednica sveta 5.107 evrov. Makovec Brenčičeva je svet Nakvisa, sicer najvišji organ agencije, vodila od aprila 2010 do 2013, v tem času pa naj bi za sejnine oziroma delo na sejah po izračunu POP TV skupno prejela okoli 19.000 evrov.

Dodatno je računsko sodišče ugotovilo, da sta dva člana, med njima Makovec Brenčičeva, leta 2011 neupravičeno prejela plačilo potnih stroškov za prihod na sejo v skupni višini 865 evrov. Potne stroške jima je namreč Nakvis izplačal kljub temu, da jima jih je že povrnil njun delodajalec. Makovec Benčičeva je na ta način prejela 315 evrov, ki jih je po poročanju Pop TV vrnila pretekli konec tedna.

Zaradi vseh ugotovljenih nepravilnosti je računsko sodišče svet Nakvisa konec leta 2014 pozvalo, naj izvede aktivnosti za izterjavo neupravičeno izplačanih sredstev v višini 39.978, česar pa svet ni naredil. Zato je računsko sodišče v porevizijskem poročilu njegove ukrepe označilo kot nezadovoljive.

Svet Nakvisa je takrat svoje neukrepanje opravičeval z mnenjem vladne zakonodajne službe, ki si ga je pridobil, in je govorilo o tem, da si na Nakvisu lahko izplačujejo plačilo za delo na sejah, ne pa tudi sejnin, ter s tem, da Nakvis za izterjavo nima dovolj sredstev.

Ministrica Makovec Brenčičeva  je v času svojega vodenja prejela za nekaj manj kot 24.000 evrov sejnin oziroma plačila za delo na sejah. Od tega, sodeč po ugotovitvah računskega sodišča, velik del v nasprotju s predpisi. Pojasnila pa je, da v času, ko bi moral svet Nakvisa izvesti popravljalne ukrepe, ni bila več članica sveta Nakvisa. Ali namerava neupravičeno prejeta sredstva vrniti, pa še ni povedala.

Iz kabineta predsednika vlade RS so sporočili, da Makovec Brenčičeva kljub temu uživa Cerarjevo podporo, glede vprašanja vračanja omenjenih sredstev pa pravijo, da se je treba obrniti na Nakvis.

O dodatki za stalno pripravljenost je v Mladini v članku Dodatek za VIP pisal že Klemen Košak, pred kratkim pa je sporni dodatek pod lupo vzela tudi Komisija za preprečevanje korupcije

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.