AL, STA

 |  Politika

Grčija blizu dogovora s posojilodajalci?

Grčija je zelo blizu dogovora z mednarodnimi posojilodajalci, je ocenil grški finančni minister Euklid Cakalotos. »Dokončne odločitve bodo sprejete do 22. oziroma najkasneje 26. aprila« na morebitnem srečanju finančnih ministrov držav z evrom, je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Predloga dveh zakonodajnih sprememb – pokojninska reforma in sprememba davčne zakonodaje – bosta po napovedih finančnega ministra pred poslance romala prihodnji teden. Atene nameravajo reforme, ki v javnosti dvigujejo veliko prahu, sprejeti do konca aprila.

Pogajanja s predstavniki Evropske centralne banke, evropskega reševalnega mehanizma ESM in Evropske komisije o pogojih finančne pomoči so bila sicer v ponedeljek, 11. aprila, prekinjena. »Odločili smo se za premor v pogajanjih, da se v Washingtonu lahko udeležimo spomladanskega zasedanja Mednarodnega denarnega sklada (IMF), vendar smo dosegli velik napredek,« takrat dejal Cakalotos.

Pogovori se sicer vrtijo predvsem okrog nepriljubljene pokojninske reforme in upravljanja s slabimi posojili, saj se Atene upirajo priporočilom, naj te prodajo skladom, ki se ukvarjajo z upravljanjem slabih posojil. Medtem pa je grško ministrstvo za energetiko sporočilo, da so pristali na prodajo vsaj 20-odsotnega deleža v državnem elektrodistributerju Admie.

Atene s posojilodajalci doslej še niso dosegle dogovora glede implementacije ukrepov, potrebnih za sprostitev 5,4 milijarde evrov, ki so del lani dogovorjenega programa. Grčija je avgusta pristala na 86 milijard evrov vreden program pomoči EU pod ostrimi pogoji izvedbe potrebnih reform. Atene so prvo tranšo pomoči prejele avgusta, drugo pa novembra, za sprostitev potrebne pomoči pa so morale vsakič pristati na izvedbo nepriljubljenih reform.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.