Uredništvo

 |  Politika

Vatikan preiskuje posle ljubljanske nadškofije

Slovenska RKC pod drobnogledom

Ljubljanski nadškof metropolit dr. Stanislav Zore med mašo na Brezjah: »V tem času vsesplošne odpovedi razumu in zdravi pameti se obrnimo k božji besedi.«© Borut Krajnc

Ljubljanski nadškof metropolit dr. Stanislav Zore med mašo na Brezjah
© Borut Krajnc

Spletni portal Necenzurirano razkriva, da papežev odposlanec iz Vatikana preiskuje finančno poslovanje podjetje Metropolitana, ki je v lasti Nadškofije Ljubljana. Finančno poslovanje Nadškofije Ljubljana, največje in daleč najbogatejše entitete slovenske cerkve, je že mesec dni pod drobnogledom posebnega odposlanca, ki ga je v Slovenijo poslal papež Frančišek.

Po informacijah portala Necenzurirano je namreč Vatikan proti ljubljanski nadškofiji uvedel postopek apostolske vizitacije. Gre za ukrep, za katerega se Sveti sedež odloči, ko želi na terenu preveriti sume večjih nepravilnosti v posameznih škofijah, zato tja pošlje posebnega papeževega preiskovalca – vizitatorja. Za isti ukrep se je Vatikan v Sloveniji nazadnje odločil pred dobrim desetletjem - ob zlomu finančnega omrežja Nadškofije Maribor, za katerim je ostalo za več sto milijonov evrov neplačanih dolgov. Vizitacija se je končala z upokojitvijo tedanjega mariborskega nadškofa Franca Krambergerja, pokojni ljubljanski nadškof Alojz Uran pa je moral zapustiti Slovenijo.

Vatikan je proti ljubljanski nadškofiji uvedel postopek apostolske vizitacije. Gre za ukrep, za katerega se Sveti sedež odloči, ko želi na terenu preveriti sume večjih nepravilnosti v posameznih škofijah, zato tja pošlje posebnega papeževega preiskovalca – vizitatorja.

Ob tem poobjavljamo avgustovski članek Monike Weiss, ki je bil objavljen v Mladini z naslovom Boj za cerkvene milijone. V njem smo razkrili, kako se v katoliški cerkvi, ki ji je Janševa vlada izdatno finančno pomagala, poglablja razkol zaradi denarja.

Članek si lahko v celoti preberete na tem spletnem mestu >> 

© Mladina

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.