STA

 |  Svet

»Če bi me napadalec ranil drugje, bi se moja zgodba končala«

Pisatelj Salman Rushdie je hvaležen, ker je lahko okreval po poskusu atentata. Pravi, da je imel srečo.

Britansko-indijski pisatelj Salman Rushdie je hvaležen, ker je okreval po poskusu atentata nanj pred osmimi meseci. "Imel sem izjemno srečo. Če bi me napadalec ranil drugje po telesu, bi se moja zgodba končala," je nedavno za nemški Die Zeit dejal Rushdie.

75-letni pisatelj je še dejal, da je vesel, da napadalec ni zadel za življenje usodnih točk. "Telo ima očitno zelo neverjetno sposobnost zdravljenja," je dodal.

Je pa kritike zaradi pomanjkljivih varnostnih ukrepov namenil organizatorjem literarnega dogodka, na katerem je bil žrtev napada.

Kot je povedal, je organizatorjem vedno svetoval, naj ne norijo, vendar pa mora biti zagotovljena določena stopnja varnosti. "Na tistem kraju žal ni bilo narejenega nič. In to je bila napaka. Ko je tisti človek stekel proti meni, ga ni nihče zaustavil," je še povedal.

Rushdieja je avgusta lani na literarnem dogodku v zvezni državi New York napadel 24-letni moški in ga hudo poškodoval. Od napada dalje je med drugim slep na eno oko. Pisatelja sicer že desetletja preganjajo verski fanatiki. Zaradi Rushdiejevega romana Satanski stihi je leta 1989 tedanji iranski revolucionarni voditelj, ajatola Homeini nad pisateljem razglasil fatvo oziroma smrtno obsodbo.

zfpuRi825P0

RKTs0Ra9piM

oPIb6eLoTJ0

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.