Susanne Götze

 |  Mladina 31  |  Svet  |  Intervju

»Preprečiti moramo, da bi se razmere še poslabšale«

Jim Skea, vodja Medvladnega odbora za podnebne spremembe, se že 50 let ukvarja z globalnim segrevanjem, kljub temu pa ostaja optimist. Kot pravi, je človeštvo še vedno zmožno poiskati rešitve.

© Profimedia

Prejšnjo sredo je Medvladni odbor za podnebne spremembe IPCC v Nairobiju za predsednika izvolil britanskega fizika Jima Skeo. IPCC je ena od ustanov OZN in največji mednarodni znanstveni projekt, v okviru katerega sodelujoči znanstveniki pripravljajo poročila o svetovnem podnebju, spoznanjih o globalnem segrevanju in njegovih posledicah.

Gospod Skea, Sredozemlje doživlja vročinske valove, tam divjajo gozdni požari, temperatura na območjih ob Atlantskem oceanu je rekordna, v Združenih državah Amerike pa se mesta »utapljajo« v obilnih padavinah in visoki gladini rek. Ravno takšne skrajne vremenske pojave je napovedovalo prejšnje poročilo o svetovnem podnebju. Se je začela podnebna katastrofa? 

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.