Peter Petrovčič

 |  Mladina 52  |  Politika

Prva puška Slovenije

Malo pozabljeni nekdanji predsednik državnega sveta Alojz Kovšca ima novo funkcijo

Od tankista do urarja, od politika do lovca – neutrudni Alojz Kovšca

Od tankista do urarja, od politika do lovca – neutrudni Alojz Kovšca
© Andrej Miklavčič, Lovska zveza Slovenije

Prejšnji torek je Lovska zveza Slovenije dobila novega predsednika. Dolgoletnega predsednika Lada Bradača, ki ni več kandidiral, je nasledil nekdanji predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, ki je za jelenovo dlako prehitel Darka Buta, sicer donedavnega dolgoletnega direktorja uprave za zaščito in reševanje, ki je odstopil pred letom dni, ker so hekerji s kibernetskim napadom sesuli nezaščiteni informacijski sistem uprave.

Vsaj prihodnja štiri leta bo torej prvi med lovci Kovšca, ki je drugače od Buta vnaprej napovedal, da bo funkcijo predsednika zveze opravljal poklicno, da bo torej tam zaposlen in v službi, čeprav gre za bolj ko ne častno funkcijo, saj ima zveza za namen vodenja zaposlene strokovne kadre na čelu z direktorjem.

Oseminpetdesetletnega Alojza so položaji, najsibo v politiki ali v interesnih združenjih, od nekdaj privlačili. Izučenemu zlatarju in urarju s sicer vojaško izobrazbo, ki ima skupaj z ženo v lasti zlatarsko delavnico in v najemu picerijo, se je skozi obrtniške kroge že leta 2007 uspelo prebiti do svetniškega mesta v državnem svetu, ki ga potem dolgo ni izpustil iz rok. Leta 2017 je celo uspešno kandidiral za predsednika spodnjega doma parlamenta in potem to funkcijo opravljal dva mandata oziroma pet let. Zapustil jo je novembra 2022, ker se mu po 16 letih ni uspelo ponovno prebiti do svetniškega mesta, saj ga je na »obrtniških volitvah« premagal Aleš Pulko. Tisto leto nasploh ni bilo dobro za njegove politične ambicije. Skupaj s svojo Gospodarsko aktivno stranko, ki se je združila z nekdanjo SMC, preimenovano v Konkretno, je na listi Povežimo Slovenijo kandidiral za poslanca, a so vsi skupaj ostali pod parlamentarnim pragom. Napovedal je celo kandidaturo za predsednika republike in si začel prizadevati za širšo podporo političnih strank, vendar ostal povsem brez nje in kandidaturo umaknil.

Toda dolgoletni funkcionar in tudi predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, ki je v življenju dobil veliko več volitev, kot pa jih je izgubil, nikakor ni od včeraj. To kaže tudi izid volitev za predsednika lovske zveze. Od skupno 112 delegatov se jih je volilne skupščine udeležilo 109, pri čemer je Kovšca imel zagotovljenih do glasu točno število glasov, potrebnih za izvolitev – 55. Njegov protikandidat jih je prejel 53, ena glasovnica je bila neveljavna.

Ko je Kovšca prevzel vodenje državnega sveta in s tem formalno četrti najmočnejši politični položaj v državi, je bilo jasno, da je neutrudni zagovornik vseh mogočih nazadnjaških idej dokončno stopil v prevelike čevlje. Funkciji namreč ni bil dorasel – namesto da bi razumel njen pravi pomen, jo je zgolj izrabil za dodatno udinjanje SDS.

Kako se bo obnesel na novem položaju?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.