Monika Weiss  |  foto: Luka Dakskobler

 |  Mladina 1  |  Družba  |  Intervju

Jonas Sonnenschein / »Ne zavedamo se, na kako ranljivem območju je Slovenija in koliko je na kocki«

Okoljski ekonomist

© Luka Dakskobler

Dr. Jonas Sonnenschein (rojen leta 1984) je leta 2019 doktoriral na Univerzi v Lundu na Švedskem, kjer je do nedavnega tudi predaval na Inštitutu za industrijsko okoljsko ekonomijo. V doktorski disertaciji je zeleno rast in razogljičenje preučeval z vidika političnih ciljev, ukrepov in vedenjskih mehanizmov, v zaključnih ugotovitvah pa je poudaril zlasti premajhno velikopoteznost in odločnost pri ukrepanju.

Od leta 2019, ko se je z družino preselil v Slovenijo, je vodja projektov v Umanoteri – Slovenski fundaciji za trajnostni razvoj. Je tudi član podnebnega sveta, ki od oktobra lani deluje kot znanstveno-posvetovalno telo vlade in ji pomaga pri oblikovanju in izvajanju podnebnih politik.

Za božič ste bili doma v Nemčiji, iz Ljubljane pa ste s hčerkama potovali z vlakom. Kakšno doživetje je bilo to? 

Navadno imam z vlaki srečo. Žal je tokrat trajalo 21 ur. Nočni vlak je najprej štiri ure stal pred Salzburgom zaradi poškodbe električnih vodov, nato smo morali blizu Frankfurta zaviti s predvidene poti zaradi kraje dveh kilometrov bakrenih vodnikov, na koncu pa je bil naš zadnji regionalni vlak odpovedan, ker je primanjkovalo strojevodij. Ogledalo tudi naših razmer, kajne? (smeh) Manjkajo nam naložbe v javno infrastrukturo, cene ključnih kovin rastejo do neba, v številnih panogah pa ne morejo najti delavcev, saj so delovne razmere in plače preslabe. No, nazaj v Slovenijo je šlo brez zapletov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • mag. Tomaž Ogrin, Ljubljana

    Intervju: Jonas Sonnenschein

    »Ne zavedamo se, na kako ranljivem območju je Slovenija in koliko je na kocki«, pravi intervjuvanec. Ker živim več desetletij v Sloveniji, lahko trdim, da smo na varni strani Alp, glede na sosednje države pa tudi po našem položaju v Evropi in v zmernem podnebnem pasu. Več

  • Primož Debenjak, Ljubljana

    Intervju: Jonas Sonnenschein

    V prvi letošnji številki Mladine smo lahko prebrali intervju z Jonasom Sonnenscheinom, v katerem je lepo predstavljena vladajoča pripoved o podnebnih spremembah. Nekaj nasprotnih argumentov je navedel že Tomaž Ogrin, obstaja pa še veliko drugih. Lahko se vprašamo, kako je mogoče, da naj bi plin, ki ga je v ozračju presenetljivo malo – 25-krat manj kot žlahtnega plina argona – ogrožal vse življenje na zemlji. Več

  • Mladen Berginc, Bled

    Intervju: Jonas Sonnenschein

    Spoštovani g. Ogrin! Več