Borut Mekina  |  foto: Luka Dakskobler

 |  Mladina 2  |  Politika  |  Intervju

Matjaž Han / »Socialni demokrati niso nikdar omogočili SDS, da bi prišla do vlade«

Gospodarski minister

© Luka Dakskobler

Matjaž Han je ljudski gospodarski minister, zelo rad je med podjetniki. A sam pravi, kot se za socialdemokrata spodobi, da je rad tudi med sindikalisti. Je med člani SD z najdaljšo kariero v stranki, ki jo je začel leta 2004, ko je bil izvoljen za poslanca, nato pa je bil dolga leta tudi vodja poslanske skupine. Kot gospodarski minister ima v zadnjih dveh letih sladko nalogo: deliti mora na stotine milijonov subvencij gospodarstvu zaradi najrazličnejših kriz. In morda je tudi zato na barometrih priljubljenosti politikov na vrhu.

Predvsem v zadnjih mesecih delodajalska in menedžerska združenja trdijo, da je gospodarstvo pod vašo vlado izjemno zapostavljeno. Ste gospodarski minister, so kritike upravičene? 

Če bi se znali usesti za mizo in pogovoriti, bi verjetno skupaj ugotovili, da smo na isti strani. Včasih se mi zdi, da se ne slišimo dovolj dobro, da je premalo komunikacije. Zato sem takoj na začetku mandata na tem ministrstvu uvedel redna mesečna srečanja z vodstvi gospodarskih združenj, hkrati pa imamo tudi redne sestanke s sindikati. Prepričan sem, da smo na dobri poti za še več in boljše sodelovanje. Po drugi strani pa so kritike, ki jih omenjate, tudi posledica razmer, v katerih delujejo gospodarska združenja. Vodstva delodajalskih združenj morajo biti že zaradi svojega članstva glasnejša, saj so tudi ona na trgu, kjer morajo upravičiti svoj obstoj. Kritike so in s tem ni nič narobe, a če naredimo črto in seštejemo vse pomoči, ki smo jih gospodarstvu namenili za sam razvoj ali pa jih namenjamo kot pomoč zaradi energetske krize, poplav, pred tem pa tudi zaradi pandemije, je jasno, da svoje delo dobro opravljamo. A kadar pomagaš, pogosto ne dobiš pohvale, graja se pa vedno sliši glasneje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.