Peter Petrovčič

 |  Mladina 4  |  Družba

V interesu vseh razen živali

Odvzete krave so se vrnile na prenovljeno kmetijo 

Iz pravniškega pogleda so bile krave na fotografiji povsem primerno in ustrezno oskrbovane

Iz pravniškega pogleda so bile krave na fotografiji povsem primerno in ustrezno oskrbovane

Večina goveda, ki je bilo 24. novembra lani odvzeto s kmetije Možgan, se je tja vrnila. Inšpektorica Danuša Štiglic, ki je govedo odvzela, pa je prejela opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja. Prestavljena je bila na drugo delovno mesto, kjer ne more več opravljati inšpekcijskega nadzora.

Za zdaj se zdi zmaga kmečkega in veterinarskega lobija ob podpori SDS in NSi popolna. Do nadaljnjega bo odvzemov živali s kmetij verjetno manj kot doslej, morda jih sploh ne bo, težko si je namreč predstavljati veterinarskega inšpektorja ali inšpektorico, ki bi si po izkušnji iz zgodbe o kmetiji Možgan drznil odvzeti kako (rejno) žival in s tem tvegati srd interesnih gibanj in političnih strank.

Ob odvzemu goveda je lastnik Rudi Možgan, sicer paznik v centralnem zaporu na Dobu, ki kmetuje v prostem času, dejal, da bo kmetija brez tega goveda (za katero sicer dobiva subvencije) propadla. Dan za tem se je v njegovem imenu v javnosti oglašal eden izmed najdražjih in najvplivnejših odvetnikov v državi, osebni odvetnik Janeza Janše Franci Matoz. Uprava za varno hrano in njena inšpekcija pa sta pod pritiskom omenjenih odpravili odločbo o odvzemu in Možganu izdali ureditveno odločbo, naj izboljša razmere na kmetiji, če želi dobiti krave nazaj.

Ironično so prav s to ureditveno odločbo – ko so kmetu rekli, da živali ne more dobiti, dokler ne vzpostavi razmer, primernih za rejo – potrdili vsebinsko pravilnost prvotnega odvzema goveda. Zakon sicer pravi, da se živali ne vračajo, četudi je prvotna odločba o odvzemu pravnomočno odpravljena, zato s pravnega vidika ni najbolj jasno, kakšna je pravna podlaga za vrnitev živali. A če so se že odločili, da je to mogoče, potem inšpektorat ni imel druge možnosti, kot da govedo vrne.

Možganovim je namreč v nekaj dneh uspelo odpraviti vse ugotovljene nepravilnosti. Na prej razmeroma zanemarjeni kmetiji se ob še vedno neuporabnem in s kramo napolnjenem hlevu zdaj blešči nov zunanji prostor za govedo z ogrado in nadstreškom. Desetletja zanemarjani pašnik, ki se je vedno znova polnil z vodo in blatom, v katerem so živali živele, je čez noč dobil drenažo, torej odvodnjavanje. Kmetija ne le da ni propadla, zdi se, da je na novo zacvetela.

Draga posodobitev kmetije in vsaj nekaj tisoč evrov vreden odvetnik lahko pripomoreta le navidezno, za živali bodo namreč še naprej skrbeli isti ljudje.

Odnos do živali se počasi spreminja tudi v Sloveniji. Ljudje bodo morali razmisliti o odnosu do (divjih in rejnih) živali. Tudi moteča veterinarska inšpektorica se bo vrnila na delo. Zgodba goveda s kmetije Možgan je, vsaj upamo tako, najverjetneje le zastoj v dolgotrajnem procesu, kakršnih v nobenem boju za človekove (tu živalske) pravice ne manjka. Ogroženi so namreč interesi tistih, ki živijo na račun pravic drugih. V tem primeru živali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.