Luka Volk  |  foto: Luka Dakskobler

 |  Mladina 7  |  Družba  |  Intervju

Nika Kovač / »Populisti ljudem uničujejo življenja, v družbo pa vnašajo tesnobo in anksioznost. Samo zato, da bi pridobili lastno korist – oblast in denar.«

Direktorica Inštituta 8. marec

© Luka Dakskobler

Nika Kovač, antropologinja, aktivistka in direktorica Inštituta 8. marec, je v zadnjih letih z novim pristopom preoblikovala način delovanja civilne družbe v Sloveniji. Ta novi način političnega in družbenega delovanja, ki ga je razvila skupaj s sodelavkami in sodelavci, so prepoznali tudi v tujini in jo začeli prositi za nasvete. Zato danes s številnimi aktivisti iz najrazličnejših držav deli izkušnje, ki jih je nabrala doma, obenem pa lahko od blizu opazuje in spoznava obnašanje populistov in avtoritarnih politikov po vsem svetu. Pravi, da se med seboj ne razlikujejo kaj dosti.

To leto je leto številnih volitev, volili se bodo tudi predstavniki v evropskem parlamentu. Trendi niso najboljši, skrajna desnica je na pohodu, na oblast prihajajo novi in, tako kaže, stari avtoritarci. Kaj se pravzaprav dogaja? 

Svet je v težkem in pretresljivem trenutku, v katerem se vsak dan dogajajo številne grozote. Vojne, ki jih lahko spremljamo praktično v živo prek Instagrama in TikToka, a smo ob tem nemočni. Ekstremni vremenski pojavi: od suš in požarov nepredstavljivih razsežnosti, od Avstralije do Kalifornije, do hudih poplav in poletij, v katerih ljudje umirajo zaradi vročine.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.