Darja Kocbek

 |  Mladina 45  |  Ekonomija

Prepoved izvoza jedrskih odpadkov nerazumna?

Evropska komisija je objavila predlog direktive o ravnanju z jedrskimi odpadki in izrabljenim gorivom z določbo, ki prepoveduje izvoz iz EU

Začasno skladišče v Krškem

Začasno skladišče v Krškem
© Matej Leskovšek

Država, ki je sposobna dograditi jedrsko elektrarno, mora biti sposobna dograditi tudi odlagališče za odpadke in izrabljeno jedrsko gorivo, pravi evropski komisar za energijo Günther Oettinger. Predstavil je predlog evropske direktive, ki bo za skladiščenje po njegovih besedah predpisala najvišje standarde, ki so na voljo na svetu in so dogovorjeni v okviru Mednarodne agencije za jedrsko energijo. Če jo bodo države članice sprejele leta 2011, bodo morale njihove vlade komisiji do konca leta 2015 predložiti natančne programe za dograditev in rabo trajnih odlagališč za jedrske odpadke. Komisija v predlogu direktive tudi predlaga prepoved izvoza jedrskih odpadkov in izrabljenega jedrskega goriva iz EU. Slovenija ima JE Krško, ki je v polovični lasti Hrvaške, ta pa je sicer v sklepni fazi pogajanj o članstvu v EU.
Na ministrstvu za okolje in prostor so nam pojasnili, da je k vsebini te direktive junija letos dala svoje predloge svetovalna skupina ENSREG, v kateri so predstavniki vseh jedrskih upravnih organov držav članic, predseduje pa ji dr. Andrej Stritar, direktor uprave za jedrsko varnost. Komisija je njene predloge sprejela in dodala še nekaj točk, ki niso bile usklajene z državami članicami, med njimi je tudi prepoved izvoza radioaktivnih odpadkov in izrabljenega goriva iz EU.
Po slovenskem programu ravnanja z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim jedrskim gorivom bo po koncu obratovanja JE Krško izrabljeno gorivo prestavljeno v suho skladišče. V naslednjih desetletjih pa naj bi začeli iskati ustrezno odlagališče ali pa poiskali kako drugo, takrat možno rešitev, med katerimi so tudi regionalne rešitve ali izvoz. Če bo prepoved izvoza ostala v direktivi in Hrvaška še nekaj časa ne bi postala članica EU, bo Slovenija morala evropsko komisijo opozoriti na določila veljavne meddržavne pogodbe s Hrvaško, ki ureja status JE Krško, in skupaj s komisijo najti ustrezno rešitev, so sporočili z ministrstva.
Če bo predlog evropske komisije ostal v direktivi, se bo zapletlo tudi s projekti odvoza izrabljenega goriva iz starih raziskovalnih reaktorjev v EU v države, od koder izvirajo. Ti potekajo na pobudo ZDA v sklopu programa zmanjševanja možnosti jedrskega terorizma. »ZDA in Rusija so že prevzele nekaj takega materiala in bi bilo škoda, da bi se ta proces ustavil,« menijo na ministrstvu.
»Končno odlagališče za visokoradioaktivne odpadke je smiselno iskati na območjih, kjer so naravne razmere primerne (geologija, podnebne razmere, poplavna ogroženost ipd.), poleg tega pa je finančno ugodneje graditi čim večje odlagališče, ne pa večje število manjših. Zato je seveda dobrodošla podpora sodelovanju med državami članicami EU, nerazumno pa preprečevanje takega sodelovanja tudi širše. Kaj pa, če se v prihodnosti najde kaka zelo dobra lokacija v eni od visoko razvitih držav sveta in bi ta država ponudila kapacitete tudi državam EU,« sprašujejo na slovenskem ministrstvu za okolje.
Zato bi bilo smiselno določbo o prepovedi izvoza nadomestiti z določbo, da je radioaktivne odpadke in izrabljeno gorivo dovoljeno izvoziti samo v države, ki pri odlaganju uporabljajo podobne standarde, kot veljajo v EU. Taka določila so že v veljavni evropski zakonodaji.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.