Borut Mekina

 |  Mladina 51  |  Politika

Z(l)obec Hrastarjeva

Janez Janša je obtožen resnih kaznivih dejanj, on pa se brani s teorijo zarote in iskanjem komunistov

Branka Zobec Hrastar, višja državna tožilka, ki je Janšo in njegove sopotnike obtožila kaznivih dejanj

Branka Zobec Hrastar, višja državna tožilka, ki je Janšo in njegove sopotnike obtožila kaznivih dejanj
© Borut Krajnc

Se prav piše Branka Zobec Hrastar ali Branka »Zlobec« Hrastar? Ta gospa, rojena leta 1962, je po eni od razlag resnično zla. Zla na kvadrat. Je nekakšna mešanica udbomafijskega osebnega maščevanja in državljanske vojne. Bivši predsednik vlade Janez Janša je na primer ugotovil, da je Hrastarjeva obtožni predlog v zadevi Patria proti njemu vložila iz maščevanja, ker je žena nekdanjega pripadnika Udbe, ki je Janšo leta 1988 nezakonito aretiral. Rekel je, da dokument »ni vreden papirja, na katerem je napisan«. Jože Zagožen ji je pripisal bujno domišljijo, Ivan Črnkovič je njen izdelek označil za »sramoto za slovensko sodstvo in hujšo zaroto proti Janši, kot je bila Depala vas«, bivši drugi človek države, nekdanji predsednik parlamenta France Cukjati pa je rekel, da gre za nadaljevanje kulturnega boja in celo državljanske vojne.
Potem ko so nam Finci dali poduk, kako se bije boj proti klientelizmu in korupciji, in ko je že kazalo, da bodo slovenski represivni organi doživeli neslaven polom, so Slovenci v ciljni ravnini prehiteli Fince. Ne le da so pred njimi vložili obtožni predlog, pri forenzični preiskavi so odkrili celo nove materialne dokaze. Denimo tisto formulo, kako naj bi se Patrijin denar delil med Zagožna, Krkoviča, Črnkoviča in stranko SDS. Afera Patria resda zastruplja slovensko politično ozračje že tri leta, a leta 2010, ko je Z(l)obec Hrastarjeva tik pred zastaranjem primera spisala 80-stransko obtožnico, smo vendarle potegnili črto čez nekatere špekulacije. Janša, ki je še pred letom trdil, da je osumljenec bolj ali manj po pomoti, da ne verjame in da je nemogoče, da bi bil proti njemu vložen obtožni predlog, in celo, da bi Finci morali obtožiti Janeza Drnovška, je postal obdolženec.
Morda je res, da je s tem zarota postala še večja. Še globlja in še neverjetnejša. Morda je res, kot je Janša napisal na svojem SDS-ovskem blogu, da ni več boga, da je vse dovoljeno, da propadajo vrednote in da državo vodijo tisti, ki imajo od svojih komunističnih prednikov na rokah kri iz časov povojnih pobojev. A le če ima njegova druščina zelo dober alibi. Za takšno vzvišeno sodbo mora biti namreč človek čist kot solza. Pa ga ima? Vzemimo Zagožna. Zagožen se je iz preiskave v primeru Patria norčeval, češ da neki zapiski v rokovniku, ki jih menda še sam ne zna prebrati, ne pomenijo nič. Ja, lahko bi mu verjeli, da se je 16-krat po telefonu pogovarjal z lobistom zato, ker ga je pač gnjavil marsikdo. Toda Zagožen ni mogel zanikati, da se je z lobisti leta 2005, 2006 in 2007 redno sestajal! Ali pa Krkovič: kdo pa verjame, da si je 1. septembra 2005 vzel t. i. zasebni izhod zaradi nujnih okoliščin, zato da se je sestal na kosilu s Črnkovičem in se kot »po nekem naključju« znašel še »na kavi« v prostorih Holdinga slovenskih elektrarn v industrijski coni Vič na obrobju Ljubljane, kjer se je pojavil regionalni zastopnik Patrie za Slovenijo in njihov glavni lobist!
Kako je že večkrat dejal Janša? Da ni naključij? Tako seveda ni naključje, da je nekaj tednov, preden je bil vložen obtožni predlog, z Janševim sponzorstvom izšla knjiga, ki obsega 300 strani in nosi naslov Od partije do Patrie. To je bil Janšev protiudarec: zarota! Avtor Dejan Kaloh je v njej zbral večino Janševih odgovorov na najrazličnejše očitke. Delo konča s temile ugotovitvami: »Veličina Janeza Janše je v njegovi skromnosti«, Janša je »tihi junak«, Janša je »vodilo pri političnem razmišljanju«, Janša je zaradi »predanosti Sloveniji zamudil neskončno število sončnih zahodov«, Slovenija bi morala biti temu človeku, »ki malo govori, a veliko naredi«, hvaležna, da jo je nekoč že vodil. Janši se godi velika krivica, a »bliža se čas rumenega sonca, ki bo razbilo krvave oblake, ter čas modrih rek in potokov, ki bodo dokončno sprali nekdanje zločine. To bo čas novega slovenskega človeka, neobremenjenega s travmatično preteklostjo ... Čas nove slovenske pomladi. Ljudstvo z Roške se spet prebuja, druga slovenska republika že trka na vrata.« Ali nas to ne spominja na pomladne pozive opozicijskega voditelja ljudstvu, naj se zbere na ulicah in trgih?
Ja, zgodovina se vedno ponovi dvakrat. Prvič je bila tragedija. Drugič bo zgolj farsa.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.