Vanja Pirc

  • Vanja Pirc

    4. 12. 2008  |  Mladina 49

    Rdeča luč za financiranje zasebnikov

    Nekdanja ministrica Mojca Kucler Dolinar je šest dni pred primopredajo poslov novemu ministru Gregorju Golobiču v razvid visokošolskih zavodov presenetljivo vpisala Novo univerzo. Na fotografiji: pobudniki Nove univerze dr. Tone Jerovšek, dr. Peter Jambrek, dr. Miha Pogačnik in dr. Matevž Tomšič

    Nova univerza, ki jo zadnja leta v nenavadnih okoliščinah ustanavljata dr. Peter Jambrek in njegova družba, se je te dni spet znašla v središču pozornosti. Izkazalo se je, da naj bi donedavna ministrica za visoko šolstvo, znanost in razvoj Mojca Kucler Dolinar tik pred iztekom mandata omogočila vpis te univerze v register visokošolskih zavodov in s tem njeno dokončno ustanovitev.

  • Vanja Pirc

    4. 12. 2008  |  Mladina 49

    "Sem proti temu, da se javna sredstva speljejo v zasebne žepe."

    Minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič

    > Za šolstvo je značilna velika dinamika zaradi števila rojstev. Težava je v tem, da imamo mrežo, oblikovano za 30.000 mladih, teh pa je le pol toliko. V osnovnošolski mreži, ki je razmeroma dobra, so tako težave zlasti pri podružničnih šolah. Te vzdržujemo zato, ker želimo, da ima neka skupnost kritično maso intelektualnega in kulturnega jedra.

  • Vanja Pirc

    27. 11. 2008  |  Mladina 48

    Telenovela vs. risanke

    /media/www/slike.old/mladina/il_tv.jpg

    Prva slovenska dnevna nadaljevanka z naslovom Strasti, ki jo je Televizija Slovenija (TVS) začela na svojem prvem programu predvajati pred dvema tednoma, je nedvomno podžgala čustva. Že takoj, prvi dan. Otroci so protestirali doma, njihovi starši na spletu. Razlog? TVS je novo nadaljevanko umestila na spored tik pred osrednjo informativno oddajo, zato so vsakodnevne večerne risanke, ki so bile doslej na sporedu...

  • Vanja Pirc

    13. 11. 2008  |  Mladina 46  |  Politika

    In ko bo zmanjkalo še »družinske srebrnine«?

    Generalni direktor RTV Slovenija Anton Guzej upa, da bo nova vlada povišala RTV-prispevek

    Zadnje čase prihajajo iz javnega zavoda RTV Slovenija vesti, da naj bi bila nacionalka v skrb zbujajočem finančnem položaju. Črnoglede napovedi so se okrepile, potem ko je programski svet RTV pred dvema tednoma obravnaval poslovne podatke za letošnje leto in osnutek programsko-poslovnega načrta za leto 2009. Izkazalo se je, da bo nacionalna televizija le težko zaključila leto s pozitivno ničlo.

  • Vanja Pirc

    9. 10. 2008  |  Mladina 41  |  Kultura

    Ljudska sodobna umetnica

    Marija Mojca Pungerčar na gradbišču Športnega parka Stožice

    V ponedeljek po sedmi uri zvečer so se začeli pred kompleksom samskih domov v Zalogu, na obrobju Ljubljane, zbirati moški vseh starosti. Nekateri so sedli na stole, ki so bili postavljeni na trati in so omogočali dober razgled na veliko belo platno, drugi so previdno stali v ozadju. In potem so potrpežljivo čakali. Okoli osmih je stanovalce zaloških samskih domov pozdravila avtorica dokumentarnega filma Bratstvo...

  • Vanja Pirc

    18. 9. 2008  |  Mladina 38  |  Politika

    Propagandni brezplačniki

    Brezplačnik Slovenski tednik je časopis z najvišjo naklado v Sloveniji, saj vsak teden izide v nakladi 375.000 izvodov. Ker objavlja zelo malo oglasov, je vprašanje, s čim se financira. Njegovi ustanovitelji so povezani s SDS.

    Predsednik vlade Janez Janša je bil pred dobrim tednom gost v spletni klepetalnici multimedijskega centra RTV Slovenija. V času »matere vseh afer« je lahko za trenutek odložil svoje delo, saj so mu obiskovalci postregli z vprašanji v stilu, koga bi pojedli, če bi se na samotnem otoku znašli skupaj z Borutom Pahorjem in Gregorjem Golobičem. A padala so tudi vprašanja o predvolilni kampanji.

  • Vanja Pirc

    11. 9. 2008  |  Mladina 37  |  Politika

    Zbor za zasluge

    Aleksander Zorn je uredniški položaj v založbi Mladinska knjiga zamenjal za funkcijo državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade.

    Pred dobrim tednom je spet strnil vrste Zbor za republiko, civilnodružbena pobuda, ki je nastala pred štirimi leti » kot odprta politična struktura za odprto družbo «, a vendar z jasnim ciljem: da bi pomagala na oblast vladi Janeza Janše. Zbor za republiko leta 2004 pomladni politični opciji ni priskočil na pomoč le z besedami, torej le s pobudo, ki jo je podpisalo 24 somišljenikov, med katerimi je...

  • Vanja Pirc

    17. 7. 2008  |  Mladina 29

    Državna televizija

    Vladimir Vodušek, voditelj oddaje Vroči stol in izpostavljeni novinar na TV SLO, je iz tedna v teden pripravljal oddaje, ki so bile očitno naklonjene vladi in vladajočim strankam. Po sporu z generalno državno tožilko Barbaro Brezigar je Vodušek izgubil oddajo. Revolucija žre lastne otroke.

    Bilo je nekaj posebnega. Če oddaje Na zdravje običajno snemajo v studiu, opremljenem v domačijskem slogu, je TVS tokrat okupirala posest na Brdu pri Kranju, na kateri je še dan prej vlada Janeza Janše predsedovala EU. Skrbno sfrizirano travo in bližnji mostiček so obložili s cvetlični aranžmaji in ju napolnili s statisti v narodnih nošah, voditeljico Jasno Kuljaj pa »ob tem svečanem dogodku«...

  • Vanja Pirc

    10. 7. 2008  |  Mladina 28  |  Kultura

    Blaž Kutin

    /media/www/slike.old/mladina/profil_blaz_kutin_20080709_0546_b5.jpg

    Nedavno je dobil slovenski celovečerni prvenec z naslovom Nikoli nisva šla v Benetke režiserja Blaža Kutina uradno povabilo v tekmovalni program letošnjega Sarajevskega filmskega festivala, ki bo od 15. do 23. avgusta. Uvrstitev na najpomembnejši filmski festival v Jugovzhodni Evropi je že sama po sebi uspeh, glede na okoliščine, v katerih je film nastal, pa se zdi ta še toliko večji.

  • Vanja Pirc

    5. 6. 2008  |  Mladina 23  |  Politika

    »Z vsakim novim urednikom nas je manj!«

    Peter Kolšek pred stavbo Dela

    Napovedi so se izkazale za točne. Nadzorni svet časopisne hiše Delo, ki ga vodi Andrijana Starina Kosem, je v torek popoldne razrešil odgovornega urednika časnika Delo Janeza Markeša, ki je bil na položaju le deset mesecev. Nadzorniki so kot uradni razlog za njegovo razrešitev navedli njegovo »nekooperativnost« z upravo. Le enega izmed njih, odvetnika Stojana Zdolška, razlogi za Markeševo odstavitev niso prepričali, zato je po glasovanju odstopil s položaja. Nadzorniki so za novega odgovornega urednika predlagali dosedanjega Markeševega namestnika Darijana Koširja, ki je bil v preteklosti, pred začetkom vladnega »uravnoteževanja« Dela, že odgovorni urednik tega časopisa. Funkcijo naj bi nastopil čez približno tri tedne, pred tem pa morajo mnenje o njem dati še novinarji. A njihovo mnenje ni obvezujoče. Mnenje Delovih novinarjev v njihovi časopisni hiši pravzaprav že dolgo ne šteje. A kako so doživljali pretrese, ki so se nadnje zgrnili zlasti v zadnjih treh letih, ko so zamenjali tri odgovorne urednike (zdaj bodo dobili že četrtega) in dva predsednika uprave? Kako so občutili politični prevzem Dela, ko je njihova lastnica Pivovarna Laško Delo odstopila v upravljanje aktualni vladi? In ali so se razmere, potem ko so oblast nad Delom spet vzpostavili laščani, res izboljšale? O tem smo se pogovarjali s predsednikom aktiva Delovih novinarjev Petrom Kolškom.

  • Vanja Pirc

    24. 5. 2008  |  Mladina 21

    Janez Pipan, ravnatelj SNG Drama Ljubljana

    /media/www/slike.old/mladina/vintvelikajanez_pipan_mf.jpg

    Janez Pipan, kot kaže, zapušča ljubljansko Dramo, ki jo je vodil 14 let. Čeprav je v njegovem obdobju postala osrednja slovenska gledališka institucija, se je kulturni minister odločil, da mu mandata ne bo podaljšal. Za novega ravnatelja Drame je predlagal igralca Iva Bana. Pipan se je nato odločil, da odide tudi s položaja predsednika Nacionalnega sveta za kulturo, našega najvišjega strokovnega organa na področju kulture.

  • Vanja Pirc

    15. 4. 2008  |  Mladina 15  |  Kultura

    Stane Špegel

    Stane Špegel pred Titovim spomenikom v Velenju

    Kaj imajo skupnega velenjski Titov spomenik, ki velja za največji spomenik nekdanjemu jugoslovanskemu voditelju na svetu, newyorški Kip svobode in kip Kristusa Odrešenika nad Riom de Janeirom? Na prvi pogled ne veliko, a so se vseeno znašli na isti razglednici, ki je pred časom zakrožila po Sloveniji. In ni bila edina. Tu je še razglednica z zamišljenim Titom pod newyorškimi nebotičniki.

  • Vanja Pirc

    3. 4. 2008  |  Mladina 13  |  Kultura

    Franco Juri

    Pred dvema mesecema je vodstvo koprskega RTV-centra svobodnega novinarja in karikaturista Franca Jurija povabilo za novega kulturnega urednika italijanskega programa na TV Koper Capodistria. Mesec zatem je Juri izvedel, da kljub povabilu ne bo dobil zaposlitve. Generalni direktor RTV Slovenija Anton Guzej naj bi bil namreč vodstvu koprskega RTV-centra razložil, da ne ustreza kadrovsko-generacijskim smernicam...

  • Vanja Pirc

    15. 2. 2008  |  Mladina 6  |  Politika

    Demontaža kulturne dediščine

    Del parka v Slovenski Bistrici, ki ga želi občina izključiti iz varovanega območja spomenika državnega pomena in na njem zgraditi dom za ostarele, je danes zanemarjen in poln vrtičkov. A po mnenju stroke bi bilo mogoče na njem brez težav ponovno vzpostaviti parkovne površine.

    Grad, ki stoji sredi Slovenske Bistrice, še pred dobrima dvema desetletjema mestu ni mogel biti v ponos. V njem so bila stanovanja, pročelje in notranjost gradu pa sta kazala precej žalostno podobo. Danes je grad skoraj v celoti obnovljen, v njem so našle prostor stalne zbirke, zadnje desetletje pa se vse bolj razvija tudi v bistriški kulturni center.

  • Vanja Pirc

    5. 2. 2008  |  Mladina 5  |  Družba

    Dr. Andreja Cirman

    Dr. Andreja Cirman, docentka na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in prodekanka za študijske zadeve na isti fakulteti, se ukvarja s teorijo poslovanja z nepremičninami. Ker cene stanovanj v Sloveniji še vedno letijo v nebo, smo se z njo pogovarjali o tem, kako bi jim bilo mogoče pristriči peruti, pa tudi o tem, kako bi lahko republiški stanovanjski sklad deloval bolj učinkovito in ali gre nekoliko višjo rodnost v lanskem letu res pripisati boljši stanovanjski politiki sedanje oblasti. Cirmanova je, tako kot 83 odstotkov slovenskih gospodinjstev, tudi sama lastnica nepremičnine.

  • Vanja Pirc

    18. 1. 2008  |  Mladina 2

    Nezadovoljni v raju

    "Nikoli ne bomo največji, nikoli ne bomo najmočnejši, lahko pa smo najboljši," je pred skoraj natanko letom in pol na proslavi ob dnevu državnosti na ljubljanskem Trgu republike napovedal predsednik vlade Janez Janša. Napovedal je tudi, da bo Slovenija postala ena najuspešnejših držav na svetu. "Eden svetilnikov 21. stoletja," je bil poetičen premier, ki je govor nato končal z besedami, da bo "pod krošnjo...