• Gregor Kocijančič

    23. 12. 2022  |  Mladina 51  |  Družba

    Epska kazen za epske igre

    Epic Games, razvijalec igričarskega fenomena Fortnite, ene od najpopularnejših spletnih iger, ki je od svojega zagona leta 2017 pridobila naklonjenost kar 400 milijonov igričarjev in na mesec beleži kar 80 milijonov uporabnikov, je bila te dni pod drobnogledom ameriške zvezne komisije za trgovino FTC. Ta je v taktikah, s pomočjo katerih je podjetje Epic Games zgradilo milijardni imperij, prepoznala nepravično manipulacijo z najmlajšimi uporabniki, od kršenja zakonov o zasebnosti otrok do napeljevanja k nenamernim spletnim nakupom. Zaradi teh prekrškov je podjetje doletela vrtoglava denarna kazen v višini 520 milijonov ameriških dolarjev: 275 milijonov bo moralo odšteti zaradi različnih kršitev zasebnosti, 245 milijonov odškodnine pa zato, ker je uporabnike zavajalo v nakupe virtualnih pripomočkov, ki jih pravzaprav niso nameravali kupiti, pa tudi zaradi načrtnega oteževanja preklicev nakupov in vračil kupnin. Ta denar bo povrnjen oškodovanim potrošnikom. Gre za rekorden znesek, za najvišjo globo v zgodovini komisije FTC. Lahko podobna usoda doleti tudi podjetje Outfit7?

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    23. 12. 2022  |  Mladina 51  |  Kolumna

    Komentar / Skušnjave oblastništva

    Premier Golob si je afero Bobnar v glavnem skuhal sam. Tudi ko je zadeva že izbruhnila, bi jo sprva še lahko ustavil – se resno pogovoril z ministrico in zavrnil njen odstop. Zdi pa se, da se ni skušal znebiti Bobnarjeve zato, da bi nastavil ubogljivega ministra, ta pa ubogljivega šefa policije. Če bo Lindav ostal na položaju, bo ta blažja razlaga afere potrjena.

  • Uredništvo

    23. 12. 2022  |  Politika

    »Nataša Pirc Musar je znanilka menjave generacij v slovenski politiki«

    "Zmagovalka letošnjih predsedniških volitev Nataša Pirc Musar je znanilka menjave generacij v slovenski politiki. A prihod nove generacije politikov še ne pomeni, da se bodo vzorci delovanja spremenili, ker, kot je znano, se politična kultura neke družbe oblikuje desetletja, spreminja in izboljšuje pa zgolj v pogojih svobodne in demokratične družbe. Zato je mandat prve predsednice za prihodnost Slovenije toliko bolj pomemben, ker na čelo mlade države ne prihaja zgolj prva ženska, ampak predsednica, ki se je družbeno, politično in kulturno v celoti oblikovala v kontekstu samostojne Slovenije. Ob njenem prevzemu funkcije si lahko želimo le, da se bo izpolnjevanju izrečenih obljub čutila bolj zavezana kot njen predhodnik."

  • Kako so milijarderji dobili izgovor za pohlep in brezmejno bogatenje

    Ameriški komik Tom Papa v svojem novem standup šovu Kakšen dan!, ki ga ponuja Netflix, dahne: »Ugrabimo nekaj milijarderjev. Zakaj pa ne? Imamo veliko problemov. Pet tipov pa ima ves denar tega sveta. Zgrabimo jih! Kdo pa nas bo ustavil? Nič nimam proti, da ste milijarder. Dobro vam gre! Trdo delate, spremenili ste svet. Lahko ste milijarder, toda le 24 ur. Če do jutra ne boste začeli deliti svojega denarja revnim, bomo prišli in vam ga vzeli.«

  • STA

    22. 12. 2022  |  Politika

    Prva predsednica / »Policija, vojska, diplomacija, zdravstvo in šolstvo so naša lastnina«

    Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar je v nagovoru po zaprisegi na slavnostni seji DZ napovedala, da se bo še naprej borila za človekove pravice in dostojanstvo. Odzvala se bo vedno, ko bodo ogroženi suverenost, enakopravnost, pravičnost in socialnost, je še napovedala in dodala, da danes vstopa "v prvo bojno vrsto državljanskega poguma".

  • Komentar / Čakajoč čudeže

    Zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize vse bolj buri duhove. Vlada je želela z njim subvencionirati podjetja zaradi visokih cen energentov, zaščititi delovna mesta, zagotoviti potrebno likvidnost. Toda gospodarski deležniki so prepričani, da vladne politike in ukrepi ne zagotavljajo potrebnih konkurenčnih možnosti. Prihajajo prepozno, pristopi so arbitrarni, učinki verjetno manjši od pričakovanj. Vlada ga ponuja kot »končni možni kompromis« glede domače fiskalne vzdržnosti in evropskih regulacijskih ukrepov. Z njim naj bi dobili stabilno in predvidljivo poslovno okolje, toda prav tu tiči največji problem. Razmere na trgih energentov in geopolitični kaos ostajajo, domače energetske zadrege pa se stopnjujejo. Začasni in izredni ukrepi postajajo stalnica in nova normala. Državne pomoči so nujno, toda tudi lažno blažilo za razpad energetskih trgov. Razlike v cenah so velike, poslovne izgube pa tudi. Celotno obvladovanje cenovnih škarij in pokritje izgub bi zahtevali dvakrat višji vložek države od ponujenega. Od tod trk pričakovanj Golobove vlade na eni in gospodarstva na drugi strani. Zlom energetskih trgov dokazuje zgolj polom domače in evropske energetske politike.

  • Lara Paukovič

    23. 12. 2022  |  Mladina 51  |  Kultura

    Kolosalno zapravljanje časa

    Dobro znana literarna anekdota, ki je skorajda že prerasla v legendo, gre takole: leta 1912 je André Gide, priznani pisatelj in urednik pri založniški hiši Nouvelle Revue française, kasneje tudi dobitnik Nobelove nagrade, prejel rokopis. Šlo je za prvi del cikla, ki naj bi se imenoval Iskanje izgubljenega časa – prvi del je nosil naslov V Swannovem svetu. Če bi se poglobil vanj, bi ugotovil, da kar 60 uvodnih strani govori o dečku, ki zaradi odhajanja spat doživlja travmo, saj je težko ločen od mame. To se ne zdi preveč obetavno. Potem sledi nenavaden odlomek namakanja koščka peciva magdalenice v čaj, to pa dečku, ki je zdaj moški, spričo povezave med okusom in spominom prikliče v zavest še preostanek spominov iz otroštva, neodvisnih od te travme.

  • Damjana Kolar

    23. 12. 2022  |  Kultura

    Vodnik po klubskih dogodkih / REJVikend

    Ne veste, kam čez vikend? Preverite, kaj smo izbrali za vas.

  • Uredništvo

    21. 12. 2022  |  Družba

    Naslovnica nove Mladine / MAČEK V ŽAKLJU

    V petek izide nova Mladina! Avtor ilustracije na tokratni naslovnici je Gorazd Vahen, ki je za Mladino ilustriral že v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, sedaj pa je priznan ilustrator za otroke in odrasle. V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 23. decembra, dalje, pišemo o odmevni peticiji, ki razkriva, da je franšiza videoiger Talking Tom, uspešnica slovenskega podjetja Outfit7, pravzaprav agresivno oglaševalsko sredstvo, ki z reklamami bombardira najmlajše. Ne zamudite! 

  • Oštro.si

    22. 12. 2022  |  Svet

    Slovenske poti Putinove hčere

    Katerina Tihonova, hči ruskega predsednika Vladimirja Putina, je znanstvenica in nekdanja plesalka akrobatskega rokenrola. Leta 2014 je postala podpredsednica svetovne zveze za ta šport (WRRC), pristojna za trženje in širitev članstva.

  • Oštro.si

    22. 12. 2022  |  Svet

    Kako je častni konzul Slovenije v Trinidadu pomagal Cambridge Analytici

    Slovenija ima na karibskem otočju Trinidad in Tobago od leta 2013 častnega konzula. Oštro in OCCRP sta odkrila, da je odigral pomembno vlogo v kampanji volilnega inženiringa, ki jo je v državi 2010. izvedla predhodnica razvpite Cambridge Analytice, financiral pa jo je nekdanji podpredsednik Fife Jack Warner.

  • STA

    22. 12. 2022  |  Svet

    Zelenski / »Vaša pomoč ni miloščina, ampak investicija v globalno varnost«

    Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo po srečanju v Beli hiši doživel navdušen sprejem s stoječimi ovacijami v ameriškem kongresu. Tam se je zbranim zahvalil za ameriško pomoč, za katero je dejal, da ni miloščina, ampak investicija v globalno varnost in demokracijo ter zagotovil, da se Ukrajina ne bo nikoli predala.

  • STA

    21. 12. 2022  |  Politika

    Pahorjevo slovo / »Glede volitev, tudi predsedniških, se nisem javno opredeljeval«

    Predsednik republike Borut Pahor je v poročilu o delu predsednika v letošnjem letu izpostavil, da ruska agresija na Ukrajino spreminja podobo Evrope, Ukrajini pa je treba pomagati. Zapisal je, da se je na čas slovesa pripravljal že od poletja, v svojem desetletnem mandatu pa se je trudil biti predsednik vseh.

  • STA

    21. 12. 2022  |  Svet

    ZDA / Zelenski na obisku pri Bidnu 

    Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes prispel v ZDA na svoj prvi obisk v tujini od začetka ruske invazije na njegovo državo v februarju. V Beli hiši se je na pogovorih sestal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom. Ob tej priložnosti so ZDA naznanile nov sveženj vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 1,85 milijarde dolarjev.

  • STA

    21. 12. 2022  |  Svet

    Putin / »Rusija bo dosegla vse svoje vojne cilje v Ukrajini«

    Rusija bo korak za korakom dosegla vse svoje vojne cilje v Ukrajini, je na srečanju z najvišjimi vojaškimi uradniki sporočil ruski predsednik Vladimir Putin in napovedal, da bo ruska mornarica januarja opremljena z novim tipom hipersoničnih raket. Hkrati namerava Rusija na okupiranih območjih Ukrajine vzpostaviti dve pomorski bazi.

  • Uredništvo

    21. 12. 2022  |  Politika

    Minister Mesec / »Zdravniki naj pogledajo, koliko so plačani učitelji«

    "Mislim, da je to izsiljevanje. Glede na to, koliko so zdravniki letos iztržili iz pogajanj z javnim sektorjem, bi se morali zavedati, da so že najbolj privilegirani med vsemi javnimi uslužbenci. Naj pogledajo, koliko so plačani učitelji."

  • Uredništvo

    21. 12. 2022  |  Politika

    »Depolitizacija ne pomeni, da takrat, ko prevzameš oblast, pustiš stvari takšne, kot so«

    "V politiki se je treba pogovarjati in dogovoriti. Nemogoče je za nazaj problematizirati stvari v javnosti. Meni je nesprejemljivo, da se dogovoriš, da boš nekaj izvedel, potem pa čez šest mesecev to označiš za politični pritisk, ker to ne more biti politični pritisk. Na drugi strani je zaveza, ki smo jo dali, še preden smo šli na volitve, da bomo v podsistemih, kot je policija, kot je tudi RTV (RTV Slovenija, op. n.), kjer sva danes, poskrbeli za depolitizacijo, meni je ta zaveza svetinja. Depolitizacija ne pomeni, da takrat, ko prevzameš oblast, pustiš stvari takšne, kot so, ker to ni nobena depolitizacija."

  • Uredništvo

    21. 12. 2022  |  Družba

    NAJBOLJ BRANO 2022 / Ko sta se v Sloveniji poročila prva istopolna para

    Ob koncu leta vam bomo na spletni Mladini v branje ponudili letos najbolj brane članke. Eden od njih je tudi avgusta objavljen članek na spletni strani Mladine o tem, da sta se v Sloveniji poročila prva istospolna para.

  • Uredništvo

    21. 12. 2022  |  Politika

    IZJAVE LETA 2022 / »Ta desni nas prepričujejo, da so zdaj pač oni na vrsti«

    Ob iztekajočem letu 2022 razkrivamo, katere izjave dneva ste najraje brali. Tiste z največ pozornosti ob pregledu leta objavljamo ponovno. Med njimi je tudi zapis političnega komentatorja in Večerovega kolumnista Marka Crnkoviča: "Velika abnormalizacija je to, da nas ta desni prepričujejo z navidez veljavnim argumentom, da so zdaj pač oni na vrsti, da delajo na RTV oz. TVS, isto sranje, kot so ga tako rekoč od pamtiveka delali ta levi. Velika abnormalizacija je to, da je bila desnica ves ta čas najglasnejši in skoraj edini - četudi najbolj nekompetentni in nekredibilni, subinteligentni, vulgarno obremenjeni kritik RTV - zdaj pa delajo natanko to, kar so sami očitali onim drugim. In da je zdaj zato vse v redu. Prej vi, zdaj mi."

  • Danes je nov dan

    22. 12. 2022  |  Družba

    Ginekološka kriza

    Zdravstveni sistem Združenega kraljestva, NHS, se počasi, a vztrajno krha pod konzervativno vlado. Z največjo stavko doslej so prejšnji teden pričele medicinske sestre, danes stavkajo delavci zdravstvenih reševalnih služb, a torijci se ne dajo. Posledice razgradnje zdravstva so vidne tudi v ginekologiji – na oskrbo čaka več kot pol milijona oseb, čakalne dobe pa so se v zadnjem desetletju potrojile.

  • STA

    21. 12. 2022  |  Politika

    Minister za zdravje o stavki / »Na izsiljevanje ne pristajamo«

    Za 11. januar napovedana stavka Fidesa je popolnoma nepotrebna, poudarja minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Ker je po prvi napovedi stavke vladna stran s Fidesom sklenila stavkovni sporazum, minister ocenjuje, da bi lahko zahteve sindikata pomenile kršitev sporazuma, razen zahteva o enakem dvigu plač za vse zdravnike in zobozdravnike.

  • STA

    21. 12. 2022  |  Politika

    Janša stranki SD nakazal 12.000 evrov

    Predsednik SDS Janez Janša je po poročanju časnika Delo stranki SD poravnal dosojeno odškodnino zaradi neresničnih izjav, povezanih z lastništvom vile na Levstikovi 15 v Ljubljani, kjer ima SD svoj sedež. Po podatkih časnika je stranki nakazal 12.476 evrov odškodnine z obrestmi.

  • Oštro.si

    21. 12. 2022  |  Politika

    Nova24TV objavlja tudi Breitbartove vsebine

    Podjetje Infotrend na svojem spletnem mestu piše, da izdelujejo vrhunske spletne strani, s katerimi lahko dvignejo poslovanje strank na višjo raven. V letih 2016 in 2017 je ustvarilo 16 izmed 21 slovenskih regionalnih portalov, ki jih je portal Oštro analiziral v okviru čezmejne preiskave virov dezinformacij v 13 državah.

  • STA

    21. 12. 2022  |  Svet

    Zelenski na poti v ZDA

    Bela hiša je potrdila, da na obisk v Washington prihaja ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Da je na poti v ZDA, je v tvitu sporočil tudi sam. Napovedal je pogovore o krepitvi obrambnih zmogljivosti Ukrajine, ameriška stran pa izpostavlja pomembno sporočilo enotnosti Zahoda, ki ga njegov prvi obisk v tujini od ruske invazije pošilja Moskvi.

  • STA

    21. 12. 2022  |  Družba

    Slovenski jezuiti / Odziv na razkritja o Rupnikovih zlorabah

    Slovenski jezuiti so se na zadnja razkritja o zlorabah, ki naj bi jih zagrešil jezuit, pater Marko Rupnik, odzvali "z žalostjo in bolečino". "Stojimo na strani žrtev zlorab in si prizadevamo ustvariti kulturo varnosti in zavezanosti najvišjim standardom v našem poslanstvu," so zapisali na spletni strani. Pozvali so tudi k prijavi zlorab.

  • Danes je nov dan

    21. 12. 2022  |  Družba

    Do kdaj bomo še gledali uničevanje RTV?

    Čeprav smo na referendumu podprli depolitizacijo RTV Slovenija, se je stanje v mnogih pogledih še poslabšalo, nastavljenci prejšnje vlade pa še naprej uničujejo medijsko hišo. Z Orbanom povezani televiziji Planet TV so na primer omogočili prenos nogometnega svetovnega prvenstva, pri čemer nas zaradi visoke cene pravic upravičeno skrbi, da smo bili davkoplačevalci oškodovani za vračilo politične usluge. 

  • STA

    20. 12. 2022  |  Družba

    2022 / Kandidatke za besedo leta

    Znanih je 11 finalistk v akciji beseda leta, ki na ZRC SAZU poteka od leta 2016. Glasovanje zanjo poteka do 20. januarja, ko bo znana zmagovalka. Znana je tudi novotvorjenka leta 2022, to je vedobežnik. Beseda označuje tistega, ki beži pred znanjem, vedenjem, ki se boji resnice.

  • STA

    21. 12. 2022  |  Svet

    Twitter / Musk bo odstopil, ko bo našel »dovolj nespametnega« naslednika

    Ameriški milijarder Elon Musk je v torek izrazil dvom v zanesljivost ankete, v kateri je večina sodelujočih uporabnikov Twitterja izrazila željo, da zapusti položaj glavnega izvršnega direktorja tega družbenega omrežja. Ponoči je nato še tvitnil, da bo odstopil takoj, ko bo našel nekoga dovolj "nespametnega", da ga nasledi.

  • STA

    21. 12. 2022  |  Družba

    Raziskava / Koliko odstotkov starejših zaposlenih razmišlja o podaljšanju delovne aktivnosti?

    Med starejšimi zaposlenimi jih 14 odstotkov razmišlja o podaljšanju delovne aktivnosti do tri leta dlje od polne delovne dobe. 42 odstotkov zaposlenih namerava sicer ostati aktivnih do izpolnitve pogojev polne delovne dobe, je pokazala raziskava v okviru evropsko sofinanciranega projekta.

  • STA

    21. 12. 2022  |  Družba

    Napadli so ju, ker sta Hrvata

    Dva člana zagrebškega gledališča &TD je v torek v Novem sadu napadla skupina mladeničev, povod za napad pa naj bi bil to, da sta govorila hrvaško, je poročal novosadski portal 021.rs. Incident v letošnji Evropski prestolnici kulture je ostro obsodila hrvaška ministrica za kulturo Nina Obuljen Koržinek in ga označila za posledico sovražnega govora.