|  Mladina 39  |  Kultura  |  Knjiga

Brevir za pivce viskija

Rokus, Ljubljana 2001, 6.588 SIT

Kot predmet mikavna knjižica.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

 |  Mladina 39  |  Kultura  |  Knjiga

Kot predmet mikavna knjižica.

Vse: velikost, papir, izbor barvnih karikatur in nalepk znanih viskijev, oblikovanje strani, navsezadnje predvsem tema, vse nas torej napeljuje, da bi jo imeli doma. To podkrepi še tradicija založbe, ki že elta izdaja knjige iz serije pijač, če omenimo le izvrstno Kavo (Jezernik).

Tako forma, kaj pa vsebina? Avtor, ki živi na Škotskem, stavi predvsem na škotski viski, kateremu skoraj v celoti posveti knjigo.

Zabavna je zgodovina, recimo navade iz 18. stoletja, ko so na pogrebih polokali toliko viskija, da se je rado pripetilo, da so onemogli pogrebci truplo med potjo do jame kje pozabili. Na pokopu plemenitega Alexandra Fraserja (1825) je bilo nekaj pogrebcev tako prepojenih z viskijem, da so skupaj s pokojnikom popadali v grob.

Visoki davki na viski so iz Škotskega višavja napravili divji zahod, ko so se spopadali tihotapci in trošarinska policija. Vlogo šerifskega junaka je odigral Malcolm Gillespie, ki je bil v 28 letih 42-krat ranjen, pri tem pa zaplenil 407 kotlov in 6535 galon viskija.

Navkljub elementom humorja in anekdot je knjiga bolj verni prikaz izdelovanja viskija, blagovnih znamk, receptov za koktejle, slaščice, zrezke, fazane in postrvi, seznama destilarn in literature o viskijih.

Z nizanjem podrobnosti, ki jih ne avtor ne uspe vklopiti v zaokrožene miselne zgodbe, včasih doseže učinek razvlečenega teksta, bralec pogreša tudi poglavje o užitkih razbiranja in popisovanja okusov in vonjav posameznih viskijev.

Kot celota pa dobra knjiga svojega žanra.