IV

 |  Mladina 35  |  Kultura  |  Plošča

WILSON PICKETT : It's Harder Now

(CD, Bullseye '99; distribucija in prodaja Statera)

 

Od kod pa tole? Eden s Panteona velikih soulovskih pevcev - shouterjev - pri svojih šestdesetih je nazaj v sedlu. Wilson "Wicked" Pickett: namigovalec, eden bolj neposrednih v komadih sredi šestdesetih let, ko sta bili R&B in soulovska lestvica eno in isto, kar je vsaj spredalčkani percepciji malo skravžljalo možgane. Kričač je pel In the Midnight Hour (65) in jo zrinil na vrh prodaje, naštel med letom 1963 in 1971 za dobra dva ducata hitov na lestvicah, ki so se šibile od krikov, izlivov nežnosti, klikov in izdihov soul brothers. Iztek soulovske dobe, ki sovpada s koncem iluzije boja za črnske državljanske pravice, je zabelil z Mustang Sally. Taisti Pickett je potem v filmu The Commitments le akustična iluzija, češirška mačka iz zatemnjene velikanske limuzine. Center soula je itak Dublin, in Dublinčani so blacks of Ireland. In tule Pickett poje, da je soul survivor, reminiscenca na leto 65 je bolj grenka. Kdo pa je še ostal? Solomon Burke, Aretha, Pickett, JB. Sicer pa možak, "bil je odprta knjiga", še vedno premore glas, no, včasih mu malček v robovih zmanjka. Toda Pickett je sam postavljal standarde! Tule gara. Ob njem velja komu med tukajšnjimi popevkarji in širšemu vokalnemu estradnemu smetju močno zardeti. Bend je standardno bluesovski, čezvse profesionalen, perfektno naravnan, kar je danes poštirkan R&B standard. Ni več tveganja. Je zmerno dolgočasen in predvidljiv. Ob nekaj komadih, ki zaštrlijo, povečini bolj navitih z dialogom, jasno, z ženskim zborčkom, v osnovi drži: težje je.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.