Peter Petrovčič

 |  Mladina 50  |  Politika

„Kafič politika“

Tudi Janša je doslej politiko delal v gostinskih lokalih

Sestanek v kafiču: Boris Popovič, Janez Janša in Tomaž Gantar

Sestanek v kafiču: Boris Popovič, Janez Janša in Tomaž Gantar
© Denis Sarkić

Najverjetnejši novi mandatar Zoran Janković se je po volitvah sešel s predsedniki vseh parlamentarnih strank, razen z Janezom Janšo. Nista se sestala, ker se nista mogla uskladiti glede kraja sestanka. Janković je predlagal mestno hišo v Ljubljani. Janša je predlog zavrnil in predlagal poslopje državnega zbora. Namesto tega, kot trdi Janša, je Janković predlagal sestanek v kakem „gostinskem lokalu“, a SDS se tako ne bo sestajala, je bil odločen Janša: „Ne bomo se z Jankovićem sestajali po kafičih.“

Samo trenutek. Zakaj kafiči kar naenkrat niso več primerni za takšne sestanke? Janša doslej s tem ni imel težav. Pred parlamentarnimi volitvami leta 2004 se je recimo v gostinskem lokalu sestal s koprskim županom Borisom Popovičem. Srečala sta se v takratni dekanski gostilni Bivij, zdaj gostilni Brič. Popovič in Janša sta tam zasnovala načrt, kako levici „ukrasti“ glasove na Primorskem. Na Obali je takrat (in tudi danes) levica tradicionalno prevladovala, Popovič in njegova stranka pa sta edina, ki ji uspešno konkurirata.

Dve leti za tem, nekaj dni po lokalnih volitvah leta 2006, se je Janša, takrat premier, v Kopru spet sešel s Popovičem. Tokrat je z njima sedel še novoizvoljeni Popovičev piranski župan Tomaž Gantar. Spet so se sestali v kafiču. Še več, člani SDS so še pred nekaj leti redno zahajali v Cutty Sark, kjer so čakali na izide volitev ali praznovali dobljene parlamentarne bitke. Na izide referenduma o arbitražnem sporazumu pa je vsa stranka počakala na letnem vrtu kluba slovenskih pisateljev, ki ga je imel v najemu Jazz klub Gajo.

Ena od najbolj znanih gostilniških epizod Janeza Janše je iz daljnega septembra 1997, ko je skupaj s prijatelji iz časov Depale vasi praznoval rojstni dan v ljubljanski gostilni Livada. Družbo je opazil podjetnik in jo fotografiral, Janši to ni bilo všeč, nazadnje se je po pretepu vse skupaj končalo na sodišču, Anton Krkovič pa je moral podjetniku zaradi pretirane uporabe sile plačati kazen.

Janša z gostilnami, pubi, kafiči, političnim srečevanjem in načrtovanjem politike v njih nima težav. Je bil torej pri neuspešnem iskanju kraja srečanja težava Zoran Janković, ne pa kafiči in lokali?

Na povabljen sestanek v mestno hišo so k Zoranu Jankoviću prišli sicer predstavniki vseh drugih strank, le Janša si tja ni želel.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.