Novakova in vrednote

Ljudmila Novak, predsednica Nove Slovenije, mi je ostala najbolj v spominu iz časa, ko njena stranka ni bila v parlamentu, po velikem prizadevanju za ponovno uveljavljanje pozabljenih vrednot. Kot višek tega je bil poseben posvet posvečen vrednotam, na katerem so se govorci najbolj zavzemali za večjo pravičnost in poštenost nosilcev javnih funkcij in vodilnih gospodarstvenikov. Moram priznati, da sem s simpatijami gledal na opozarjanje, da sta ti dve vrednoti bistveni za zdrav družbeni razvoj. Vendar je, žal, Ljudmila Novak, po mojem, ta moralni kapital s svojimi izjavami v zadnjem času precej zapravila. Najprej, pošteno je, da ocenjuješ glede spoštovanja vrednot vse z enakimi vatli. Dalje, ni res, da je pošteno, vse kar ni bilo pravnomočno obsojeno. Obstoja namreč tudi morala in etika, ki sta vgrajeni v občečloveške in tudi v katoliške vrednote.

Zanimivo je, da je vzela v obrambo SDS, ki je zaslužna za »Majerjev« pamflet, pri tem pa pozabila na slovenski ljudski pregovor »Kdor seje veter, bo požel vihar«. Pri tem je pozabila, da bi zaradi ljubezni do bližnjega bilo pošteno, da vzame v zaščito v tem pamfletu ponižane in razžaljene.

Drugo kar me je zmotilo pri Novakovi, je bila izjava, da bi njena stranka lahko vstopila v koalicijo, zaradi vrednot stranke, le skupaj s »pomladanskimi« strankami. V čem naj bi bila kakovost in prednost za Slovenijo te »pomladne« koalicije, ne razumem prav dobro. Vendar glede na najbolj poudarjene vrednote stranke, kot sta poštenje in pravičnost, iščem, katere stranke bi lahko prišle v poštev. SLS gotovo. Toda Novakova gotovo misli tudi na SDS, saj je brez nje nemogoče sestaviti koalicijo. Toda v očeh vsaj dela slovenske javnosti tukaj nastopi težava. Janeza Janšo, predsednika SDS, obtožujejo za velike nepravilnosti v zvezi s prodajo orožja, o tem, da je naročil prisluškovanje političnih prijateljev in nasprotnikov, med njimi tudi dr. Bajuku, da v njegovi stranki zlorabljajo arhivske dokumente za diskvalifikacijo in, ne nazadnje, v treh državah se kriminalistična policija ukvarja z afero podkupovanja v zvezi z nakupom patrij. Ali Ljudmilo Novak res nič ne moti vstop v koalicijo s stranko, katere predsedniku očitajo toliko nemoralnih dejanj? Toda, če lahko spregleda nespoštovanje vrednot pri tistih, ki so ji »všeč«, potem se vse njene vrednote zreducirajo dejansko samo na dosledno zagovarjanje nekaj katoliških dogem, kjer je neomajna. Vse ostalo je pa samo kulisa za delanje boljšega vtisa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.