Marjan Horvat

 |  Mladina 51  |  Politika

Novakova in vrednote

Ko se v isti osebi združita pisateljica in predsednica NSi

Političarka in kulturnica Ljudmila Novak

Političarka in kulturnica Ljudmila Novak
© Borut Krajnc

Ljudmila Novak, poslanka in predsednica Nove Slovenije (NSi), se, morda za koga presenetljivo, ukvarja tudi z dramatiko. Nekdanja učiteljica slovenščine in nemščine v Kulturnem društvu Limbar Moravče piše in režira drame. V njih, Angeli prepodijo skušnjavce, Otroška zadrega, Tri igre z Moravškega, Grajski vrtnar, dramatizira snov iz kulturne dediščine Moravške doline, vanje pa vpleta tudi teme iz aktualnega političnega dogajanja.

Zanimiv in morda prežet celo s kančkom avtobiografskega je njen zadnji dramski zapis Sedma (no)sila. Prikazuje ravnanje medijev pri oblikovanju javnega mnenja v korist krajevnega mogotca in oriše vzorec manipuliranja z informacijami. V drami sta glavna lika opozicijski svetnik in učiteljica, klena zagovornika vrednot, ki so zagotovo krščanskodemokratske, karkoli že to pomeni, ki »jima izprijeni oblastniki in mediji škodoželjno grenijo življenje«. Tako zgodbo v Moravškem vestniku pojasnjuje Bernarda Mal, nam pa do zaključka redakcije ni uspelo dobiti izvirnika drame, ki jo je napisala Novakova. Malova v svojem zapisu še dodaja: »Res je vprašanje, kdo koga obvladuje, toda ostaja dejstvo, da drug drugemu jamo kopljejo in se zato vanjo ob določenem času zvrnejo ali jih odnesejo s sedmimi nosili (kot) politične mrliče.«

Je pa Novakova gorka vsemu, kar je liberalnega, kar ni po njeni duši in skladno z njenimi vrednotami. Tudi Mladina ji je trn v peti zaradi zagovarjanja občečloveških vrednot, ki pa niso skladne s katoliškimi dogmami. Še manj s političnim prepričanjem Novakove. V svojem boju za pravičnost in poštenje se pokaže tudi v drugi luči. Zmoti njen odziv na diskriminatorni zapis nekega »Tomaža Majerja« na spletni strani SDS o »volivcih v trenirkah«, ki naj bi »avtohtonim« Slovencem »ukradli« volitve. V pogovoru za Delo jo skrbi, da sta bila avtor zapisa in SDS razglašena za glavna krivca, nihče pa se ne ukvarja z vsebino. »Če je vse to res, potem smo daleč od demokratičnih volitev. Želela bi si, da se ugotovi, ali je v zapisu kaj resnice ali je zgolj natolcevanje,« je povedala. To seveda ne drži, saj so se o vsebini zapisa izrekli mnogi. Tudi ugledni ljudje. Pa ne tako kakor v NSi, kjer »Majerjev« zapis dojemajo »kot neke vrste analizo, s katero je avtor članka podal mnenje o tem, kdo je volil stranko Zorana Jankovića«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Rudi Kropivnik, Ljubljana

    Novakova in vrednote

    Ljudmila Novak, predsednica Nove Slovenije, mi je ostala najbolj v spominu iz časa, ko njena stranka ni bila v parlamentu, po velikem prizadevanju za ponovno uveljavljanje pozabljenih vrednot. Kot višek tega je bil poseben posvet posvečen vrednotam, na katerem so se govorci najbolj zavzemali za večjo pravičnost in poštenost nosilcev javnih funkcij in vodilnih gospodarstvenikov. Več

  • Tadeja Mlakar, Ljubljana

    Novakova in vrednote

    Lep pozdrav! Več